| Autor: redakcja1

Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek są udowodnione przez polskich naukowców

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek typu ekstra virgin, posiada wyjątkową właściwość jaką jest przeciwdziałanie pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności m.in. z powodu udaru mózgu czy zawału serca.

Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek są udowodnione przez polskich naukowców

W momencie, gdy blaszka miażdżycowa pęka, dochodzi do powstania blokującego naczynie krwionośne zakrzepu. Wnikliwe badania dowiodły jednak, że oleaceina efektywnie hamuje stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. W wyniku jej działania, blaszka staje się stabilna i nie pęka. To szczególnie istotne w przypadku osób z nadciśnieniem, których w 2035 roku w Polsce może być już 16 milionów.

Nasz uniwersytet i moja grupa po raz pierwszy wykryli w oliwie z oliwek obecność takiego związku, który nazywa się oleaceina. Ta oleaceina ma silne działanie przeciwmiażdżycowe i zabezpiecza przed zawałem serca i udarem mózgu. To odkrycie było nominowane do szeregu nagród, ostatnio do nagrody „National Geographic” jako odkrycie roku – mówi prof. Marek Naruszewicz, ekspert do spraw żywienia, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Badania wykazały, że codzienne konsumowanie 40 mililitrów oliwy z oliwek zmniejsza śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., a z powodu innych chorób – o 30 proc. Produkt ten musi jednak być najlepszej jakości.

Oliwę z oliwek należy kupować szczególnie taką, którą nazywamy extra virgin, która jest otrzymywana w odpowiedniej temperaturze i ma składniki prozdrowotne. Nasze badania wyraźnie wskazują, że tam jest kilka składników, które chronią organizm przed nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Dlatego oliwę z oliwek trzeba dobierać odpowiednio, kierując się przede wszystkim tym, czy jest wyprodukowana np. we Włoszech, bo często na opakowaniu jest napisane: wyprodukowano w UE – nie, ona powinna oryginalnie pochodzić z Włoch – mówi prof. Marek Naruszewicz.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!