Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
Zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych oraz soków
Według najnowszych danych, w sezonie 2011/2012 prawdopodobnie zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych.

Prognozuje się, że kontyngent ten ma oscylować w granicach 775 tysięcy ton, a więc o 40 tysięcy ton będzie większy niż w poprzednim sezonie.
W tym sezonie produkcja przetworów owocowych ma wynieść blisko 1,57 mln ton wobec 1,56 mln ton soków pitnych, napoi oraz nektarów.
Jednakże w obecnym sezonie tradycyjnie już największą część wolumenu będą stanowiły mrożone owoce, których ilość szacuje się na 300 tysięcy ton, gdzie sezon wcześniej było to o 10 tysięcy ton więcej, a także soki owocowe w koncentracie, których kontyngent osiągnie poziom 220 tysięcy ton w stosunku do wcześniejszych 175 tysięcy ton. Najwięcej w tym jest soku jabłkowego.
Jeżeli chodzi o sektor marmolad, przecierów oraz powideł to łączny wolumen produkcyjny wynosi 65 tysięcy ton, co daje zwyżkę o jeden tysiąc ton. Samych dżemów będzie 60 tysięcy, suszonych owoców 5 tysięcy, a kontyngent innych rodzajów przetworów wyniesie 125 tysięcy ton.
