Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Przebieg warunków agrometeorologicznych w uprawie rzepaku i rzepiku

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W drugiej dekadzie sierpnia 2016 r. rozpoczęto siewy rzepaku ozimego, a zakończono na początku...

W drugiej dekadzie sierpnia 2016 r. rozpoczęto siewy rzepaku ozimego, a zakończono na początku września. Przebieg warunków pogodowych w okresie jesieni sprzyjał kiełkowaniu ziarna i wschodom roślin rzepaku.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Rośliny weszły w stan zimowego spoczynku dobrze wyrośnięte i rozkrzewione. Zima nie spowodowała większych strat w zasiewach rzepaku. Rzepak ozimy przezimował lepiej niż w roku poprzednim. Łącznie na obszarze całego kraju do zaorania zakwalifikowano jedynie ok. 1% (w 2016 r. – ok. 16%) powierzchni zasianej jesienią, a stan plantacji rzepaku ozimego, który pozostawiono pod tegoroczne zbiory, oceniano znacznie lepiej niż przed rokiem.
 
Wegetacja rzepaku wiosną, pomimo kwietniowych chłodów, przebiegała na ogół bez zakłóceń i w korzystnych na ogół warunkach pogodowych. Szacuje się, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w bieżącym roku zwiększy się w porównaniu do roku ubiegłego i wyniesie około 0,9 mln ha. Zbiory rzepaku i rzepiku wstępnie oszacowano na 2,7 mln t, tj. o około 23% więcej od ubiegłorocznych.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl