Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




I wiesz, co jesz - arbuz

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na...

Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Arbuz zwany również kawonem pochodzi z rodziny dyniowatych i podobnie jak warzywa jest uprawiany, ale posiada duże wymagania cieplne, gdyż minimalna temperatura wzrostu wynosi 18 st. C, a optymalna – 22-28 st. C. Często klasyfikowany jako owoc, choć wielu uważa go za warzywo.

Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu, czego dowodem są ścienne malowidła w grobowcach z wizerunkiem arbuza. Poza tym wymieniany jest także w Biblii,natomiast w Chinach i Indiach roślina ta jest uprawiana od niepamiętnych czasów. Niemniej jednak, aktualnie uważa się, że krajem pochodzenia arbuza jest Południowa Afryka, gdzie w dalszym ciągu można go znaleźć dziko rosnącego. Uprawę arbuzów w Europie rozpoczęto na przełomie XI i XII w. przez krzyżowców. Z kolei do Polski trafił blisko 500 lat później. Obecnie uprawianych jest ponad 1200 odmian arbuzów w 96 państwach na całym świecie. Czołowymi eksporterami tego produktu są Chiny i Turcja.
 
Arbuz jest rośliną jednoroczną, ma płożący pokrój, a jego pędy dorastają do 2-3 m długości. Liście arbuza mają kształt sercowaty, są powycinane i osadzone na ogonkach. Natomiast w węzłach liściowych powstają wąsy czepne, a w kątach liści wyrastają niepozorne kwiaty męskie, by po kilku dniach pojawiły się kwiaty żeńskie. Owocem arbuza jest dorodna jagoda, która w zależności od gatunku ma bardzo słodki miąższ o zabarwieniu białym, różowym, pomarańczowym lub żółtym.
 
Roślina ta jest uprawiana wyłącznie z rozsady doniczkowej, którą po zahartowaniu sadzi się do gruntu na stanowiskach nasłonecznionych i zacisznych, a także dobrze osłoniętych od strony północnej. Najlepsza gleba do uprawy arbuza  to gleba żyzna, nawożona obornikiem lub kompostem, o pH 5,5-6. Najlepszym czasem na nasadzenia jest koniec maja lub początek czerwca, kiedy gleba jest już dobrze nagrzana. Arbuzy zaleca się uprawiać w szklarniach lub niskich tunelach w rozstawie 80x100 cm. Do uprawy w Polsce najlepiej nadają się polskie odmiany tej rośliny.
 
Arbuz korzeni się dosyć głęboko, w związku z tym jest odporny na okresowe susze. W okresie intensywnego wzrostu należy zapewnić mu odpowiednio wysoką wilgotność gleby, jednakże wierzchnia warstwa podłoża nie może zawierać dużo wody, gdyż zwiększa to niebezpieczeństwo porażenia chorobami grzybowymi. W związku z tym, arbuzy sadzi się na usypanych kopczykach albo wałach, które powinny być wyściełane czarną folią, włókniną lub przekompostowaną korą. Po zasadzeniu rośliny należy je dobrze okryć na kilkanaście dni, aby były zabezpieczone przed nocnymi chłodami. Na czas kwitnienia należy zdjąć osłony i od tego czasu nawozi się je saletrą amonową 2-3 razy co 3 tygodnie.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2 3 4 5 6 7

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +6 pkt. razem głosów: 6





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl