Jak wynika z informacji FAMMU/FAPA około 65% globalnej produkcji awokado skoncentrowane jest na terenie państw Ameryki Łacińskiej, a dominującym producentem jest Meksyk. Jednak liczącymi się producentami są także Kolumbia, Dominikana czy Peru.
Jeszcze w roku 2004 wielkość światowego eksportu awokado wynosiła około 366,0 tys. ton, w roku 2014 zamknęła się wolumenem 994,0 tys. ton, a założenia wysyłkowe na rok 2024 to około 1,542 mln ton.
Zdecydowanie liderami eksportowymi awokado na świecie, podobnie jak i producentami, są kraje Ameryki Łacińskiej, skąd pochodzi około 84% całkowitej sprzedaży tego produktu. W sumie w roku 2014 państwa te wysłały ponad 779,0 tys. ton awokado, a za kolejne 8 lat spodziewane jest około 1,312 mln ton. Dominującym eksporterem jest Meksyk z dostawą na poziomie niecałych 549,0 tys. ton dwa lata temu i prognozami na poziomie 1,027 mln ton w roku 2024.