| Autor: redakcja11

Globalny eksport awokado

Według najnowszych danych FAO, w 2014 roku światowa produkcja awokado wyniosła 4,7 mln ton, natomiast wstępne dane szacunkowe na rok 2024 zakładają wzrost produkcji do około 6,9 mln ton, coroczny wzrost produkcji do tego okresu to szacunkowo 3,5%.

Globalny eksport awokado

Jak wynika z informacji FAMMU/FAPA około 65% globalnej produkcji awokado skoncentrowane jest na terenie państw Ameryki Łacińskiej, a dominującym producentem jest Meksyk. Jednak liczącymi się producentami są także Kolumbia, Dominikana czy Peru.

Jeszcze w roku 2004 wielkość światowego eksportu awokado wynosiła około 366,0 tys. ton, w roku 2014 zamknęła się wolumenem 994,0 tys. ton, a założenia wysyłkowe na rok 2024 to około 1,542 mln ton.

 

Zdecydowanie liderami eksportowymi awokado na świecie, podobnie jak i producentami, są kraje Ameryki Łacińskiej, skąd pochodzi około 84% całkowitej sprzedaży tego produktu. W sumie w roku 2014 państwa te wysłały ponad 779,0 tys. ton awokado, a za kolejne 8 lat spodziewane jest około 1,312 mln ton. Dominującym eksporterem jest Meksyk z dostawą na poziomie niecałych 549,0 tys. ton dwa lata temu i prognozami na poziomie 1,027 mln ton w roku 2024.

 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!