Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
DIGGA Swing Control System
2012-01-05 -
Ser wiejski
2012-01-10 -
HYPERIN CALC
2016-11-02
IERiGŻ: Pogłębił się spadek cen trzody chlewej zapoczątkowany w 2014 r.
Niekorzystne czynniki oddziałujące na rynek wieprzowiny w 2014 r., a zatem sukcesywnie zwiększająca się produkcja trzody w Unii Europejskiej, w tym w Polsce oraz rosyjskie embargo, miały wpływ na ten rynek również w 2015 r. W związku z tym pogłębił się spadek cen trzody zapoczątkowany w 2014 roku - podaje Jan Małkowski i Danuta Zawadzka w najnowszym wydaniu Rynku Rolnego.
Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce
W I kwartale 2015 r. cena skupu trzody w Polsce wyniosła 4,29 zł/kg i była o 11% mniejsza niż w I kwartale 2014 r. Pomimo uruchomienia przez Komisję Europejską w marcu 2014 r. programu dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny, ceny te nadal były niskie. W II kwartale 2015 r. cena wyniosła 4,35 zł/kg i była o 15% niższa niż przed rokiem.
Zdaniem Małkowskiego i Zawadzkiej, w III kwartale, średnia cena skupu wyniosła 4,47 zł/kg i była o 13% mniejsza niż w III kwartale 2014 r. We wrześniu, cena trzody wyniosła 4,61 zł/kg i była o 7% niższa niż rok wcześniej. Jej sezonowa zwyżka, choć mocno opóźniona, stworzyła jednak nadzieję na poprawę sytuacji.
Według Zintegrowanego Systemy Rolniczej Informacji Rynkowej, w październiku cena trzody mogła wynieść 4,42 zł/kg. W porównaniu do stosunkowo niskiej ceny z października 2014 r. byłaby ona mniejsza już tylko o 4%, co potwierdza przypuszczenia o przekroczeniu zeszłorocznych poziomów cen w ostatnich miesiącach roku.