| Autor: redakcja1

Dobre wieści z Egiptu. Kraj ten otwiera się na polską wieprzowinę

Egipt to kolejny rynek spoza Unii Europejskiej, który otwiera się na polską wieprzowinę.

Dobre wieści z Egiptu. Kraj ten otwiera się na polską wieprzowinę

Egipt otwiera rynek dla polskiej wieprzowiny

Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych na rynek Egiptu oraz dla mleka i produktów mleczarskich wywożonych do Egiptu (renegocjacja obecnie obowiązującego świadectwa). Jest to finalizacja trwających od 2014 r. uzgodnień ze stroną egipską.

 

Tym samym otwarty został rynek kolejnego państwa trzeciego, gdzie dopuszczone jest polskie mięso wieprzowe. W 2014 r. zostały oficjalnie uzgodnione nowe świadectwa zdrowia na eksport mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych zawierających wieprzowinę lub wynegocjowane zmiany w dotychczas uzgodnionych świadectwach z władzami weterynaryjnymi szeregu państw trzecich, tj. Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Bośnia i Hercegowina,  Ukraina, Gruzja, Mołdawia, Mongolia, Nowa Zelandia, Albania, Serbia, Chile. W 2015 r. uzgodniono nowe wersje świadectw na eksport mięsa wieprzowego do Macedonii i Singapuru.
 

Ponadto nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego i wołowego. Finalizowana jest procedura uzgadniania świadectw zdrowia, konieczne jest jeszcze przeprowadzenie kontroli polskich zakładów przez inspektorów egipskich mających na celu ich zatwierdzenie (w tym również w zakresie uboju halal) do eksportu.
 

Uzgadniane są też warunki eksportu (świadectwo zdrowia) dla bydła hodowlanego i użytkowego wywożonego z Rzeczypospolitej Polskiej do Arabskiej Republiki Egiptu.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!