| Autor: redakcja1

Spadek eksportu wieprzowiny

W 2019 r. niższa krajowa podaż wieprzowiny oraz brak możliwości sprzedaży tego asortymentu z powodu ASF na rynki nieuznające regionalizacji, np. na rynek chiński, japoński i południowokoreański przyczyniły się do spadku wysyłki produktów wieprzowych z Polski.

Spadek eksportu wieprzowiny
W miesiącach styczeń–listopad 2019 r. z kraju wywieziono 689 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, a więc o 9% mniej niż w porównywalnym czasie 2018 r. Kontyngent eksportu do krajów UE zmalał o 10%, a do krajów trzecich – o 6%.
 
Jednocześnie w czasie jedenastu miesięcy 2019 r. do Polski sprowadzono 807 tys. ton produktów wieprzowych, czyli o 12% mniej niż przed rokiem.
 
W UE w drugiej połowie grudnia 2019 r. nastąpiło odwrócenie utrzymującej się od sierpnia 2019 r. zwyżki cen żywca wieprzowego. W związku z tym, średnia unijna cena trzody chlewnej klasy E wyniosła 188,95 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 4% mniejsza niż miesiąc wcześniej, ale o 41% większa niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 187,17 EUR/100 kg i była o 1,78 EUR niższa niż średnia cena w UE.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!