| Autor: redakcja1

Prawie 3 mln ton wieprzowiny wysłane poza UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu – o 30% więcej niż w tym samym czasie 2015 r.

Prawie 3 mln ton wieprzowiny wysłane poza UE

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone – 51% oraz podroby i słonina - 41%, których wysłano odpowiednio o 50% i 21% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa o 20%, kiełbas i przetworów o 9% oraz żywca wieprzowego o 55%. Poziom wywozu stopniowo obniżał się od sierpnia br. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii. We wrześniu br. dynamika zwyżka unijnej wysyłki wyniosła już tylko 6% w skali roku i była najniższa od początku tego roku.
 
W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona istotnych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny.
 
Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały spore wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 83% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku, kiedy było to 1,4 mln ton, w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i ponad jedną trzecią więcej tłuszczy i podrobów. Zdaniem FAMMU/FAPA, znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. We wrześniu br. tempo zwyżki wysyłki na rynek chiński zmalało jednak do 6%, jednocześnie ceny wieprzowiny w UE zmalały w październiku br. o 4,5% w skali miesiąca.
 
Od stycznia do września br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, tj. o 6% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze. Głównym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zwiększył się w skali roku o 8% do 16,3 tys. ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!