Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Prawie 3 mln ton wieprzowiny wysłane poza UE

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych trzech kwartałów br. UE...

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu – o 30% więcej niż w tym samym czasie 2015 r.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone – 51% oraz podroby i słonina - 41%, których wysłano odpowiednio o 50% i 21% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa o 20%, kiełbas i przetworów o 9% oraz żywca wieprzowego o 55%. Poziom wywozu stopniowo obniżał się od sierpnia br. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii. We wrześniu br. dynamika zwyżka unijnej wysyłki wyniosła już tylko 6% w skali roku i była najniższa od początku tego roku.
 
W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona istotnych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny.
 
Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały spore wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 83% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku, kiedy było to 1,4 mln ton, w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i ponad jedną trzecią więcej tłuszczy i podrobów. Zdaniem FAMMU/FAPA, znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. We wrześniu br. tempo zwyżki wysyłki na rynek chiński zmalało jednak do 6%, jednocześnie ceny wieprzowiny w UE zmalały w październiku br. o 4,5% w skali miesiąca.
 
Od stycznia do września br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, tj. o 6% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze. Głównym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zwiększył się w skali roku o 8% do 16,3 tys. ton.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec

    Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o zmianach we wspieraniu przez ARR zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl