Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Wozy paszowe SGARIBOLDI COMBI 7200
2020-07-30 -
GLEBOGRYZARKA seria 200
2012-01-05 -
Agregat podorywkowy "ARSEN 300" - TOLMET
2015-04-27 -
Nawóz ActiMag Ziemniaki
2014-01-07 -
Rozrzutnik obornika DS-RO
2014-10-15 -
Sadzarka do rozsady KRUKOWIAK PLANTA
2012-03-15
W październiku znacząco wzrosły ceny pomidorów
W październiku 2015 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych, większe były ceny pomidorów szklarniowych o 83%, kalafiorów gruntowych o 13%, a cebuli i buraków ćwikłowych po 4%. Zmalały ceny kapusty białej i marchwi po 5% i pieczarek o 8% - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny warzyw
W zakładach przetwórczych wyższe były ceny skupu kapusty białej o 69%, cebuli obieranej o 14%, buraków o 13%, kalafiorów różyczkowanych o 11% i brokułów różyczkowanych o 1%.
W firmach skupujących warzywa na eksport zwiększyły się ceny skupu pomidorów spod osłon o 33%, kapusty czerwonej o 21% i papryki czerwonej o 8%. Mniejsze były z kolei ceny kapusty pekińskiej o 51%, selerów o 2%, kapusty białej o 11%, porów o 12%, buraków czerwonych o 16% i cebuli o 1%. W handlu hurtowym zwiększyły się ceny pomidorów spod osłon o 42%, kalafiorów gruntowych o 39%, ogórków spod osłon o 25%, cebuli o 6%, a niższe ceny odnotowano w odniesieniu do buraków o 2%, kapusty białej o 6% i marchwi o 4%.
Jak wskazują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, w porównaniu do października 2014 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie w zależności od kierunku zagospodarowania zwiększyły się ceny: cebuli o 68-94%, buraków o 23-50%, kalafiorów o 13-59% i kapusty białej o 174-277%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny kapusty białej o 143%, buraków ćwikłowych 33%, pomidorów spod osłon o 102%, cebuli o 94%, marchwi o 94%, kalafiorów gruntowych o 109%. Zmalały jedynie ceny hurtowe ogórków spod osłon o 8%.
We wrześniu br. względem sierpnia br., podrożały w detalu kalafiory o 33%, ogórki gruntowe o 10% i pomidory o 34%. Obniżyły się ceny papryki o 10%, cebuli o 9%, marchwi o 5%, buraków ćwikłowych o 6% oraz porów i selerów po 3%.
Ceny większości warzyw wyższe niż w 2014 r.
W stosunku do cen detalicznych z września 2014r. były wyższe ceny detaliczne marchwi o 57%, buraków ćwikłowych o 20%, ogórków gruntowych o 11%, papryki o 4%, kapusty białej o 72%, kalafiorów o 6%, selerów o 36%, porów o 23%, cebuli o 20%, a spadły jedynie ceny pomidorów o 2%.
