| Autor: redakcja1

Eksport warzyw i grzybów z Polski spadł o 3,7%

Jak wynika z danych Eurostatu eksport warzyw świeżych i grzybów w okresie od lipca do października 2014 r. zmalał o 3,7 proc. w odniesieniu do tego samego czasu w roku poprzednim wynosząc 223 tys. t – podaje Bank BGŻ.

Eksport warzyw i grzybów z Polski spadł o 3,7%

Embargo przyczyną spadku eksportu warzyw z Polski

Przyczyną zniżki, w największym stopniu, było ograniczenie wysyłki warzyw do Rosji. wywóz tych produktów do krajów poza UE-28 w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2014/2015, zmalał o 36 proc. w skali roku. Z kolei zwiększył się eksport warzyw z Polski do krajów Unii Europejskiej - o 13,9 proc. do 171 tys. t. wynikało to jednak z wysokiej produkcji i niskich cen warzyw w Polsce, a nie z wyższego popytu w Unii. Podaż warzyw w krajach Wspólnoty jest w tym sezonie również duża.

Niższy eksport pomidorów

W analizowanym czasie zmniejszyła się sprzedaż zagraniczna pomidorów o 22 proc. do 46 tys. t, podobnie jak kapusty pekińskiej o 23 proc. do 11 tys. t, dla których rosyjski rynek w 2013 roku był najważniejszy. Niemniej jednak w przypadku kapusty białej i czerwonej, odnotowano całkowity wzrost wywozu o 4 proc., chociaż już w samym październiku odnotowano spadek wysyłki o 25 proc.

Łączny eksport marchwi zmalał o 7 proc. w odniesieniu do pierwszych czterech miesięcy sezonu 2013/2014 i wyniósł 14,7 tys. t. Przy czym, podobnie jak w odniesieniu do innych warzyw, dotyczył on przede wszystkim rynków wschodnich, gdzie sprzedaż do krajów UE wzrosła o 25 proc. do 12,5 tys. t.

Sprzedaż pieczarek wyższa o 2%

W tym samym czasie całkowity wywóz pieczarek z Polski był wyższy o 2 proc., za co głównie odpowiadał 10 proc. wzrost dostaw do krajów poza UE. Kontyngent spadku w całości kompensowany był zwiększeniem się eksportu do Białorusi, wynoszącym 7 tys. t, a więc to zwyżka o 190 proc. w skali roku.



Tagi:
źródło: