| Autor: redakcja1

Eksport warzyw i przetworów

W pierwszym półroczu 2021 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły 0,9 mld EUR i były o 2% wyższe niż w analogicznym okresie 2020 r.

Eksport warzyw i przetworów
Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego.

Największymi odbiorcami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody otrzymane z wysyłki tej grupy asortymentowej do UE-27 wyniosły 598 mln EUR, co stanowiło 69% wartości sprzedaży zagranicznej.

Wśród krajów unijnych najważniejszymi partnerami handlowymi Polski były Niemcy - 187 mln EUR i 22% eksportu tej grupy i Francja - 55 mln EUR i 6%, a spoza UE – Wielka Brytania - 104 mln EUR i 12%, Rosja i Ukraina - odpowiednio 38 mln EUR i 32 mln EUR – po 4%.

Spośród warzyw świeżych najwięcej wywożono pieczarek i cebuli, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, przetwory ziemniaczane (frytki i chipsy) oraz warzywa konserwowe i suszone.


Tagi:
źródło: