Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Opryskiwacze polowe GASPARDO
2014-04-01 -
Analiza finansowa gospodarstwa
2020-11-18 -
Lizawka solna z selenem
2015-12-30 -
Nawóz Super ActiBor-21
2014-02-21 -
WIDŁY DO NAWOZU seria 300/400/500/600/700
2012-01-09 -
Aerator trawnikowy
2013-02-26
GUS: Zbiory warzyw gruntowych spadły o 5% do 4,4 mln ton
W 2015 roku warunki początkowo na ogół nie sprzyjały wegetacji warzyw gruntowych, szczególnie wczesnych odmian. Wysadzanie rozsad oraz siewy były opóźnione w odniesieniu do roku poprzedniego, a wschody przeważnie słabsze ze względu na brak dostatecznej ilości wilgoci wiosną, zimną glebę oraz duże wahania temperatur.
Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, rozwój roślin przebiegał często w niekorzystnych warunkach i był spowolniony. Na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów.
Natomiast na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw została zahamowana w wyniku braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza. W drugiej dekadzie lipca, na skutek ustąpienia fali upałów oraz pojawienia opadów deszczu, warunki wilgotnościowe poprawiły się i sprzyjały dalszej wegetacji warzyw, przede wszystkim odmian późniejszych.
Plonowanie warzyw gruntowych odmian wczesnych zostało jednak ocenione jako zdecydowanie gorsze od uzyskanego w 2014 r. O ostatecznych plonach późniejszych odmian zadecyduje dalszy przebieg pogody.
Zbiory warzyw gruntowych na poziome 4,4 mln ton
Na tym etapie całkowite zbiory warzyw gruntowych wczesnych i późnych ocenia się na poziomie o blisko 5% mniejszym od zeszłorocznego, a więc na 4,4 mln ton. Największą zniżkę produkcji, w odniesieniu do roku 2014, prognozuje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy z kolei dla warzyw ciepłolubnych, dla których wysokie temperatury powietrza są czynnikiem plonotwórczym.
Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na mniejszą o 10,3% do 1038 tys. t, a kalafiorów o 5,3% do 232 tys. t.
Zbiory buraków zostały oszacowane na niższe o 5,4% do 338 tys. t, marchwi jadalnej o 3,4% do 795 tys. t.
Produkcję cebuli przewiduje się o 3% mniejszą do 632 tys. t, a pomidorów i ogórków odpowiednio o 4,5% do 260 tys. t i o 2,8% do 259 tys. t.
Zbiory pozostałych gatunków warzyw w sumie przewiduje się na poziomie nieco większym od zeszłorocznego, czyli na 870 tys. t.
