| Autor: redakcja1

Warzywa gruntowe

Od lipcowego szacunku warunki meteorologiczne dla uprawy warzyw gruntowych były bardzo zróżnicowane w zależności od rejonu kraju, jednak w miarę korzystne.

Warzywa gruntowe
Na przeważającym obszarze zanotowano dostateczne opady deszczu oraz temperaturę powietrza sprzyjającą plonowaniu, jednak w północno-zachodniej części kraju wystąpił nadmiar opadów, a wiele plantacji warzyw zostało podtopionych. Następnie w rejonie południowo-wschodniej Polski zaobserwowano brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie, co może mieć wpływ na zmniejszenie potencjalnego plonowania warzyw kapustnych i korzeniowych.
 
Na ogół jednak warunki atmosferyczne były sprzyjające dla wzrostu i rozwoju tej grupy warzyw, a ilość opadów wystarczająca. Niedostateczne nasłonecznienie nie sprzyjało z kolei plonowaniu warzyw ciepłolubnych, tj. pomidorów, ogórków i papryki oraz dosuszaniu cebuli, co może przyczynić się do wystąpienia większych strat w trakcie jej przechowywania.
 
Tegoroczną całkowitą produkcję warzyw gruntowych, zarówno wczesnych jak i późnych GUS ocenia, podobnie jak w szacunku wstępnym, na 4,5 mln t, a więc na poziomie podobnym do roku 2016. Problemem może być jedynie zbiór warzyw odmian późniejszych, ze względu na występujące w wielu rejonach długotrwałe opady deszczu powodujące podtopienia plantacji.
 
Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na 1 mln t, a kalafiorów na 235 tys. t. Produkcję cebuli przewiduje się 655 tys. t, marchwi na 810 tys. t, buraków ćwikłowych na 330 tys. t. Produkcja ogórków została wyszacowana na niespełna 245 tys. t, a pomidorów na 250 tys. t. Zbiory pozostałych gatunków warzyw w sumie ocenia się na poziomie zbliżonym do wstępnego szacunku, na 980 tys. t, przy czym produkcja warzyw z grupy pozostałe z roku na rok jest coraz większa.


Tagi:
źródło: