| Autor: redakcja1

Wzrost cen warzyw

Trudności ze zbiorem i przechowywaniem powodują, że większość warzyw jest w tym roku droższa w porównaniu do cen ze stycznia 2017 (zbiory 2016 roku).

Wzrost cen warzyw
Pomimo, że z danych GUS wynika, że warzyw zebraliśmy w 2017 roku tyle samo co rok wcześniej to niekorzystne warunki meteorologiczne jakie występowały w ubiegłym roku, a w szczególności podczas zbiorów spowodowały gorszą jakość warzyw. Dotyczy to m.in. cebuli, kapusty i warzyw korzeniowych.

W ofercie hurtowej Rynku w Broniszach cebula biała sprzedawana jest w cenie od 50 groszy do 80 groszy za kilogram to o 40% drożej niż rok temu. Marchew, która teraz kosztuje od 60 groszy do 1,2 złotego za kilogram  jest o 1/3 droższa w porównaniu z ceną w styczniu 2017 roku, i wykazuje tendencję wzrostową. Pietruszka jest o 2/3 droższa, kosztuje od 3 do 4 zł za kilogram. Ziemniaki tanie, ale droższe niż rok temu, od 40 groszy do 55 groszy za kilogram, w ofercie hurtowej (worki po 15 kg). Na Rynku w Broniszach są także sprowadzone z Belgii ziemniaki „stare” w cenie  50 -70 groszy za kilogram. Są już młode ziemniaki z  Francji i Cypru od 2,5 zł za kilogram (francuskie) do 3,5 zł /kg (cypryjskie), opakowania  10 i 20 kg.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!