| Autor: redakcja1

Zbiory pomidorów, marchwi i cebuli w UE

Według najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 całkowite zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton – podaje FAMMU/FAPA

Zbiory pomidorów, marchwi i cebuli w UE

Zbiory pomidorów w UE

Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 i 35% udział w całkowitej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z 3,77 mln ton i 25% udziału, a także 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja.

Zbiory marchwi i cebuli

Poza tym opublikowano również dane dotyczące zbiorów marchwi i cebuli, gdzie w analizowanym czasie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W odniesieniu do produkcji tego pierwszego warzywa największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce – 735 tys. ton, Wielkiej Brytanii – niecałe 696 tys. ton oraz w Niemczech – 584 tys. ton. Czołowym unijnym producentem cebuli jest z kolei Holandia – 1,31 mln ton oraz Hiszpania – 1,21 mln ton, a także Polska – 539 tys. ton i Niemcy – 493 tys. ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!