Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
zbiornik na olej napędowy
2011-07-14 -
Licznik mechaniczny F44
2013-12-12 -
ŚWIETLIKI KALENICOWE, PASMA KALENICOWE
2011-11-22 -
Kosiarka młotkowa seria 200
2012-01-05
Cenowe rekordy na drobiowym rynku
To wynik nie tylko utrzymującego się braku surowca, ale także bardzo wysokiego kursu euro. Drożeją filety, tuszki i ćwiartki. W rezultacie chętnych do zakupów jak na lekarstwo.
Za kilogram filetów z kurczaków na rynek krajowy trzeba już zapłacić maksymalnie 15 złotych, na eksport cena rośnie do prawie 17 złotych. To niespotykane dotychczas stawki. Dlatego zdaniem maklerów, część klientów będzie w tej sytuacji kupować o wiele tańsze filety z kur rosołowych lub mięsnych.
FILETY - giełdy towarowe
średnie ceny |
zł/kg |
kury rosołowe |
12,00 |
kury mięsne |
12,75 |
Niezmiennie utrzymuje się duży popyt oraz wysokie ceny na skórki, korpusy oraz mięso mechanicznie odkostnione. Ze względu na brak żywca z kurczaków, wiele zakładów przestawia się teraz na ubój gęsi, bo trwa akurat sezon, a towar znajduje jak zwykle stałych odbiorców za granicą - głównie w Niemczech.