Kategorie
Zobacz również tu
-
Wiosenne Targi Ogrodnicze
2025-03-24 -
Dobry stan upraw ozimin
2025-03-21 -
Handel unijną pszenicą i kukurydzą
2025-03-21
Poznaj produkty
-
Nawóz Activ ProAmin Sady
2014-12-19 -
Traktorek Yanmar Ke-3D 4x4
2011-12-23 -
Automaty paszowe bez poidła jednostronne
2013-10-30
Ceny zbóż na giełdach światowych – 4.11.2011
Ruchy cen na towarowych giełdach terminowych są w dużym stopniu powiązane z rynkiem finansowym i globalną gospodarką. Obecnie w centrum wydarzeń jest niewątpliwie sytuacja Grecji i kłopoty w strefie euro, w cieniu których znajduje się rynek zbóż. Wczorajsza informacja o odwołaniu referendum w sprawie drugiego pakietu pomocowego dla Grecji stanowiła dla rynków sygnał do gry na zwyżki.

Pozytywnie zareagowały na tę wiadomość indeksy zarówno w Europie, jak i za oceanem, a ogólnie panujący optymizm przełożył się także na notowania zbożowych kontraktów terminowych. Największe wzrosty należały tego dnia do pszenicy, która na giełdzie w Chicago i Paryżu zyskała odpowiednio 2% i 2,2%. Kukurydza na CBOT podrożała w czwartek o 1,3%, wobec czego za tonę ziarna trzeba było zapłacić ok 257 dolarów.
Notowania z czwartku
(3-11-2011):
Giełda CBOT w Chicago:
Kukurydza.
Podczas wczorajszej sesji kontrakt grudniowy zyskał 1,3%, wobec
czego na zamknięciu trzeba było za niego zapłacić 257,2 usd/tonę.
Było to o 3,3 dolarów więcej niż poprzedniego dnia.
Pszenica.
Notowania kontraktu z terminem dostawy w grudniu zyskały na
wartości ok. 2%, doprowadzając cenę ziarna do poziomu 233,82
dolarów/tonę.
Giełda MATIF w
Paryżu:
Kukurydza. Listopadowy kontrakt zanotował
w czwartek 0,8% stratę. Tona tego towaru kosztowała pod koniec dnia
188,75 euro, czyli 1,5 euro mniej niż na zamknięciu poprzedniej
sesji.
Pszenica. Kontrakt z tym samym terminem dostawy
zakończył wczorajszy dzień ceną o 2,2% wyższą niż w środę,
wobec czego za towar trzeba było zapłacić 193,75 euro/tonę.
EUR/PLN = 4,34 wobec 4,40 w czwartek rano;
USD/PLN = 3,14 wobec 3,19 w czwartek rano;
CHF/PLN = 3,55 wobec 3,61 w czwartek rano.
Raport przygotowała Marta Juszczyk - WGT S.A.
