Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
siatka do bel marki TAMA MARATHON
2011-01-24 -
Opryskiwacz Prestige Plus 045
2020-08-05 -
Linie produkcyjne
2016-02-05 -
Przenośnik taśmowy PT-6
2014-08-29
Rynek wieprzowiny
7 złotych 70 groszy tyle w tym tygodniu trzeba zapłacić za kilogram półtusz wieprzowych w klasie E. I pomimo braku chętnych nic nie wskazuje na to, żeby miało być taniej. Zwłaszcza, że ceny na zachodzie Europy pną się w górę, bo w Niemczech i Belgii brakuje żywca.
W kraju na nadmiar żywca czy półtusz też narzekać nie można, ale do zakupów mało kto się pali. Ubojnie ograniczyły przyjmowanie świń, a zakłady przetwórcze produkcję. Wszystko przez bardzo słabą konsumpcję wieprzowiny, którą powoli dobija brak obniżek. Mięsa szlachetne zapełniają magazyny, bo ich ceny są nie do przyjęcia dla potencjalnych klientów. A ci oczekują spadków przynajmniej o 50 groszy, by rozpocząć zakupy.
WIEPRZOWINA Z KOŚCIĄ
ceny transakcyjne |
zł/t |
łopatka |
5,50 - 6,90 |
szynka |
6,80 - 8,20 |
karkówka |
9,90 - 10,90 |
schab |
8,60 - 11,70 |
W niższych cenach poszukiwane są też słonina, skórki czy tłuszcze. Ale ze względu na mniejsze rozbiory, to towar deficytowy i sprzedający dyktują ceny zaporowe.
DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE
oferty sprzedaży |
zł/t |
wątroba |
1,50 - 2,50 |
skórki |
2,20 - 3,50 |
tłuszcz miękki |
3,50 - 4,50 |
tłuszcz twardy |
5,00 - 5,50 |