Rynek wieprzowiny

7 złotych 70 groszy tyle w tym tygodniu trzeba zapłacić za kilogram półtusz wieprzowych w klasie E. I pomimo braku chętnych nic nie wskazuje na to, żeby miało być taniej. Zwłaszcza, że ceny na zachodzie Europy pną się w górę, bo w Niemczech i Belgii brakuje żywca.

Rynek wieprzowiny

W kraju na nadmiar żywca czy półtusz też narzekać nie można, ale do zakupów mało kto się pali. Ubojnie ograniczyły przyjmowanie świń, a zakłady przetwórcze produkcję. Wszystko przez bardzo słabą konsumpcję wieprzowiny, którą powoli dobija brak obniżek. Mięsa szlachetne zapełniają magazyny, bo ich ceny są nie do przyjęcia dla potencjalnych klientów. A ci oczekują spadków przynajmniej o 50 groszy, by rozpocząć zakupy.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĄ

ceny transakcyjne

zł/t

łopatka

5,50 - 6,90

szynka

6,80 - 8,20

karkówka

9,90 - 10,90

schab

8,60 - 11,70

 

W niższych cenach poszukiwane są też słonina, skórki czy tłuszcze. Ale ze względu na mniejsze rozbiory, to towar deficytowy i sprzedający dyktują ceny zaporowe.

 

DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE

oferty sprzedaży

zł/t

wątroba

1,50 - 2,50

skórki

2,20 - 3,50

tłuszcz miękki

3,50 - 4,50

tłuszcz twardy

5,00 - 5,50



Tagi:
źródło: