| Autor: redakcja1

Większy przerób rzepaku

W październiku 2018 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. zatrudniające 50 i więcej osób wyprodukowały 100,9 tys. t surowego oleju rzepakowego, a więc o 15,2% więcej niż w poprzednim miesiącu, ale o 1,1% mniej niż w tym samym okresie 2017 r.

Większy przerób rzepaku
W miesiącach styczeń-październik 2018 r. produkcja surowego oleju rzepakowego wyniosła 939,7 tys. t i była wyższa o 4,5% niż w porównywalnym czasie 2017 r., z tego rafinowano 779,3 tys. t, czyli o 15,9% więcej niż przed rokiem. Zwiększyła się produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne o 42,1% do 537,1 tys. t, przy obniżce na cele techniczne o 17,7% do 242,2 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 263,1 tys. t i była o 4,3% niższa w skali roku.
 
W październiku 2018 r. wywóz i przywóz nasion oleistych był mniejszy niż we wcześniejszym miesiącu, ale zwiększył się eksport i import śrut oleistych, olejów roślinnych i margaryn.
 
Od stycznia do października 2018 r. poza polskie granice wysłano 264,8 tys. t nasion oleistych, czyli o 38% mniej niż w tym samym okresie 2017 r., w tym rzepaku o 47% do 172,5 tys. t, olejów roślinnych o 36% do 96 tys. t, w tym oleju rzepakowego o 50% do 59,4 tys. t, śrut oleistych więcej o 5% do 583,9 tys. t, w tym śruty rzepakowej o 10% do 541,6 tys. t i margaryn o 15% do 120,8 tys. t.
 
Za to w omawianym czasie do Polski sprowadzono 2343,7 tys. t śrut oleistych, a więc o 1% więcej niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r., olejów roślinnych o 3% do 637,9 tys. t, w tym oleju rzepakowego mniej o 2% do 138,7 tys. t oraz nasion oleistych więcej o 33% do 977,8 tys. t, w tym rzepaku więcej o 64% do 651 tys. t oraz margaryn mniej o 2% do 80,9 tys. t.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!