Coraz większa popularność polskich mrożonek

Eksport mrożonych produktów rolno-spożywczych z Polski ciągle rośnie.


Wartość tych produktów w przeciągu pierwszych ośmiu miesięcy tego roku jest o 870 mln euro większa niż w tym samym czasie roku zeszłego. Z kolei wartość importowanych artykułów wyniosła ponad 6,60 mld euro, gdzie w analogicznym okresie ubiegłego roku było to 6,04 mld euro.

 

W okresie od stycznia do września tego roku import świeżych owoców wyniósł około 780 tysięcy ton, z czego ponad 670 tysięcy ton było jabłek, których w tym roku sprowadziliśmy około 30 tysięcy ton więcej niż w zeszłym roku.

 

Z kolei w tym samym czasie wyeksportowaliśmy około 407 tysięcy ton świeżych warzyw. Zdecydowanie najwięcej było warzyw cebulowych, bo ponad 88 tysięcy ton, a także tych z rodziny kapustnych – prawie 82 tysięcy ton. Poza tym wysłano także warzywa korzenne, gdzie marchew zdecydowanie dominowała i było jej 41,6 tysięcy ton.

 

Niemniej jednak eksport przetworzonych owoców w okresie od stycznia do sierpnia tego roku wyniósł raptem ponad 521 tysięcy ton. Z kolei przetworów warzywnych wywieźliśmy 416 tysięcy ton. Jeśli zatem chodzi o owoce przetworzone to zdecydowany prym wiodły tu soki owocowe, bo 247 tysięcy ton, a także owocowe mrożonki, których było 216,5 tysięcy ton.

 

Tymczasem prawdziwą popularność pośród eksportowanych przetworów zdobyły mrożonki warzywne.



Tagi: