| Autor: redakcja1

Dopuszczenie polskiego mięsa wieprzowego do rynku chińskiego

Pierwsze polskie zakłady mięsa wieprzowego zostały zatwierdzone do eksportu na rynek chiński.

Dopuszczenie polskiego mięsa wieprzowego do rynku chińskiego
23 kwietnia 2012 r. Administracja Certyfikacji i Akredytacji Chińskiej Republiki Ludowej (CNCA) uaktualniła na swojej stronie internetowej listę polskich zakładów mięsnych uprawnionych do eksportu na rynek chiński. Lista została poszerzona o 6 zakładów mięsa wieprzowego oraz o 3 zakłady mięsa drobiowego.
 
Ogłoszenie listy zakładów jest ostatnim etapem procedury dopuszczenia polskich zakładów do rynku chińskiego. Prace nad procedurami weterynaryjnymi dopuszczającymi polskie mięso do rynku chińskiego rozpoczęły się w 2006 r. W styczniu 2011 r. 5 pierwszych polskich zakładów drobiarskich zostało dopuszczonych do eksportu. W listopadzie 2011 r. miała miejsce kontrola chińskich służb weterynaryjnych w zakładach mięsa wieprzowego oraz w zakładach drobiarskich, w których po pierwszej kontroli stwierdzono uchybienia i zalecono przeprowadzenie prac naprawczych. Zakłady, które przeszły pomyślnie procedurę, zostały umieszczone na stronie internetowej CNCA i mogą rozpoczynać eksport swoich produktów do Chin.
 
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!