| Autor: ForhangNews

Mokate w latach 2010 -2011 przeznaczyło łącznie na inwestycję w segment herbat ziołowych 30 mln złotych

W ubiegłym roku firma zainwestowała w ten segment produkcji 15 milionów złotych.

Mokate w latach 2010 -2011 przeznaczyło łącznie na inwestycję w segment herbat ziołowych  30 mln złotych


W ramach programu inwestycyjnego w Ustroniu powstał nowoczesny magazyn wysokiego składowania w systemie„drive in" o pow. 2,2 tys. mkw. Przechowywane w nim są obecnie surowce herbaciane i ziołowe do produkcji herbat Mokate.


Dziś już wiadomo, że dzięki tej inwestycji Mokate może lepiej reagować na wymagania i oczekiwania kontrahentów.

Kolejne inwestycje realizowane są w tym roku, ich wartość planowana jest na również na 15 milionów złotych. Aktualnie w zlokalizowanym w Ustroniu, jednym z trzech centrów produkcji grupy Mokate, trwają prace związane z rozbudową ciągów technologicznych wykorzystywanych do produkcji herbat ziołowych.  Dosprzętowienie obejmuje między innymi uruchomienie nowych, oraz włączenie w już funkcjonujace linie produkcyjne nowoczesnych, automatycznych zestawów do ważenia i dozowania ziół, oraz ich pakowania. - Inwestujemy tylko w najnowsze rozwiązania. Takie, które łączą w sobie techniczną kulturę produkcji, dbałość o jakość i technologiczne zaawansowanie oraz wysoką wydajność - podsumowuje rozbudowę firmy Sylwia Mokrysz, członek zarządu spółki Mokate S.A. -  Zapotrzebowanie na nasze produkty rośnie systematycznie, dlatego staramy się, aby wykorzystywane przez nas maszyny i urządzenia posiadały opcje dalszej rozbudowy - dodaje.  

Udział Mokate w tym rynku szacowany jest na 25%. 

Ponad 300 milionów złotych wart jest rynek herbat ziołowych w Polsce, Mokate chce odgrywać na nim coraz większą rolę.

 

Według dostępnych danych w Unii Europejskiej zioła uprawiane są na 70 tysiącach hektarów pól. Blisko połowa tego areału znajduje się w Polsce. Według Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich około 70% skupowanych w naszym kraju surowców zielarskich jest przeznaczona na rynek krajowy, do dalszego przetwórstwa. Pozostała część jest eksportowana głównie na rynek krajów Unii Europejskiej. Do głównych odbiorców należy przemysł farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny.

 

- Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie zaufanie, jakimi cieszą się różnego rodzaju napary ziołowe to gwarancja stabilnego rozwoju rynku herbat ziołowych nie tylko w Polsce, ale generalnie rzecz ujmując w naszej części Europy – podkreśla Sylwia Mokrysz, członek zarządu Mokate SA. - To również ta część rynku, która skutecznie opiera się większym wahaniom sprzedaży. Mokate w najbliższych latach będzie rozwijać swoją obecność w tym segmencie, nie tylko w jego tradycyjnym, herbacianym wymiarze, ale także oferując produkty innowacyjne – dodaje S. Mokrysz.

 

Według firmy Euromonitor International, w 2010 r. kupiliśmy 39, 8 mln kg herbaty. W tym roku będzie to 40 mln kg, a w 2013 r. 40, 2 mln kg. Na razie tylko dwóm producentom udało się zdobyć udziały przekraczające 5 proc. w ujęciu ilościowym. To Unilever i Mokate.

 

Polska ziołami stoi

 

Według danych Polskiego Komitetu Zielarskiego, światowa produkcja ziół szacowana jest obecnie na ponad 0, 5 mln ton rocznie(zioła suszone i produkcja ziół dla celów wyłącznie farmaceutycznych). Za najważniejsze i najlepiej zorganizowane uważa się rynki europejskie. W obrocie znajduje się ok. 2 tys.gatunków roślin leczniczych i aromatycznych, z czego 1, 5 tys. gatunków przerabianych jest w Niemczech.W krajach Unii Europejskiej zioła uprawia się na powierzchni 70 tys. ha. Blisko połowa z tych upraw znajduje się w Polsce. Reszta przypada na Francję, Hiszpanię, Niemcy, Austrię i Węgry.


W Polsce na dużą skalę uprawiane są: mięta pieprzowa (Mentha piperita), melisa lekarska (Melissa officinalis), rumianek (Matricaria chamomilla) tymianek pospolity (Thymus vulgaris), majeranek ogrodowy (Majorana hortensis), cząber ogrodowy (Satureja hortensis), kminek zwyczajny (Carum carvi), koper włoski (Foeniculum vulgare), kozłek lekarski (Valeriana officinalis) oraz lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale).


Według dostępnych danych na około 30 tysiącach hektarów, co roku produkowanych jest w Polsce 20 tysięcy ton ziół. Z tego mniej więcej 80% pochodzi z kontrolowanych upraw.- Aby zapewnić najwyższą, jakość surowca zielarskiego - od samego początku - postawione są ostre kryteria jakościowe przy doborze stosowanych surowców ziołowych. Monitoringiem obejmujemy cały cykl produkcyjny rozpoczynając od źródła, czyli naszych dostawców tj. od uprawy, poprzez zbiór i transport do fabryki w Ustroniu. – wyjaśnia Krystyna Janasek, menadżer R&D  Mokate SA – Wymagania stawiane naszym dostawcom są rygorystyczne. Zdarza się, że mimo zakwalifikowania ziół po ich zebraniu, transport, który dociera do naszego zakładu jest odrzucany. Przyczyny mogą być różne: budzący wątpliwości stan sanitarno - higieniczny środka transportu czy niewłaściwie zapakowane surowce zielarskie.  Jakość jest najważniejsza – podkreśla.


Dziś Mokate współpracuje z kwalifikowanymi dostawcami z kilku regionów. Najważniejsi z nich pozyskują zioła w województwach świętokrzyskim, podkarpackim i lubelskim. Ważne jest położenie upraw, odległość od zakładów przemysłowych, wreszcie parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne a przede wszytki zawartość środków ochrony roślin tj. pestycydów oraz stan środowiska naturalnego w danym regionie.


Ziołowe miliony

Udział herbat ziołowych w rynku wynosi około 22% w ujęciu wartościowym, na szacowanym na 1, 5 miliarda złotych rynku herbat.

- Jestem przekonana, że ten rynek ma przed sobą obiecująca przyszłość. Być może zmienią się preferencje smakowe, być może wzrośnie w produkcji udział ziół pozyskiwanych z upraw ekologicznych, ale tendencja w dającej się przewidzieć perspektywie będzie trwała, wzrost sprzedaży i wzrost produkcji – sądzi Sylwia Mokrysz. - Dlatego inwestujemy w ich produkcję, w nowoczesne laboratoria i we własne mieszanki herbaciane – podsumowuje.

Popyt na surowce zielarskie wzrasta ze względu na coraz szersze wykorzystanie ziół, jako herbat ziołowych, suplementów diety, a także zastosowania ziół, jako naturalnych dodatków do żywności. – Nikogo nie trzeba przekonywać, że surowce zielarskie, jako dobra natury od dawien dawna były wykorzystywane przez naszych przodków i mogą mieć korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Ponieważ jednak w naszym kraju rolnictwo zużywa duże ilości środków ochrony roślin, warto sięgając po herbatkę ziołową wybrać sprawdzonego producenta – Producenta, który dba, o jakość na każdym etapie produkcji – zdecydowanie kończy Sylwia Mokrysz.

Grupa Mokate, jest jednym z największych producentów kawy rozpuszczalnej i herbaty w Polsce, Czechach, na Słowacji oraz Węgrzech. W 2009 r. skonsolidowane przychody firmy wyniosły ok. 512 mln zł. Rok później odnotowano kilkunastoprocentowy wzrost, a w W 2011 roku grupa chce przekroczyd poziom 600 mln złotych przychodów. Od kilku lat, ponad połowa przychodów (55% w 2009 roku i 57% w 2010 roku) generowane jest w eksporcie. Po zakończeniu realizowanego programu rozbudowy na przestrzeni dwu najbliższych lat, 2011-2012, zdolności produkcyjne Mokate w Żorach i Ustroniu zwiększą się o około 25 proc. Od 1 stycznia 2011 roku, MOKATE SA jest Autoryzowanym Przedstawicielem producenta kaw Lavazza.




Tagi:
źródło: