| Autor: redakcja

Okrągły stół produkcji zrównoważonej (ESG)

Transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa staje się jednym z kluczowych wyzwań stojących przed polską gospodarką żywnościową. W dobie zaostrzających się wymogów unijnych dotyczących raportowania ESG i redukcji emisji gazów cieplarnianych, branża mięsna poszukuje praktycznych rozwiązań pozwalających pogodzić cele środowiskowe z realiami produkcji. Z tego powodu Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny inicjuje otwartą debatę, która ma pomóc w wypracowaniu wspólnego podejścia do liczenia i raportowania śladu węglowego w całym łańcuchu dostaw od gospodarstwa po sklep.

Okrągły stół produkcji zrównoważonej (ESG)

Okrągły stół produkcji zrównoważonej – ESG w centrum uwagi sektora wołowiny

Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny zoorganizowała 21 października 2025 roku spotkanie poświęcone wyzwaniom i szansom związanym z wdrażaniem zasad ESG w polskim rolnictwie i przemyśle mięsnym. Wydarzenie odbywa się w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ulicy Wspólnej 30 w Warszawie.

Spotkanie ma charakter dialogu między kluczowymi uczestnikami łańcucha wartości od producentów i przetwórców, przez sieci handlowe i instytucje finansowe, po przedstawicieli administracji. Dyskusja skoncentruje się na raportowaniu śladu węglowego w zakresie trzecim, który obejmuje emisje pośrednie powstające w całym cyklu życia produktów rolnych.

Po otwarciu spotkania przez Jacka Zarzeckiego, wiceprzewodniczącego PPZW, oraz wystąpieniu Ministra Rolnictwa Stefana Krajewskiego, uczestnicy wysłuchają omówienia kluczowych wymogów raportowania ESG i kierunków zmian regulacyjnych. Następnie odbędzie się debata przy „okrągłym stole”, w której eksperci poruszą tematy metodyk obliczania śladu węglowego, oczekiwań rynkowych wobec producentów oraz możliwości zwiększania konkurencyjności sektora dzięki wdrożeniom zrównoważonym.

W końcowej części spotkania planowane są ustalenia kierunkowe dotyczące dalszej współpracy i potrzeby standaryzacji zasad raportowania ESG w rolnictwie. Udział w wydarzeniu zapowiedzieli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny, Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, organizacji branżowych, sieci handlowych, instytucji finansowych oraz zakładów mięsnych.



Tagi:
źródło: