| Autor: kkj6

Polacy stawiają na jakość wędlin

Wysokiej jakości wędliny coraz częściej trafiają na polskie stoły. Polacy zmienili swoje upodobania i teraz na pierwszym miejscu stawiają smak szynki czy kiełbasy, a nie tak jak jeszcze do niedawna – cenę.

Polacy stawiają na jakość wędlin

Jak twierdzą eksperci, konsumentów, którzy są gotowi wydać dużo pieniędzy tylko po to, aby zjeść na kolację czy śniadanie dobrą jakościowo i smakowo wędlinę, nie brakuje. Właściciele małych masarni szybko wyczuli tendencję swoich klientów i postawili na jakość. Twierdzą, że takie produkty cieszą się dobrą sławą, mają swoich stałych miłośników, a poza tym ciągle przybywa nowych. Nie muszą ich nawet specjalnie reklamować.


Złotym przepisem na najlepszą jakość, według producentów, jest wysoka jakość mięsa, najlepsze przyprawy i jak najmniej chemii oraz żadnych substytutów.


Prognozy zapowiadają, że z roku na rok sprzedaż wysokojakościowych wędlin powinna w zawrotnym tempie rosnąć. Najlepszym dowodem na to, że Polacy zaczęli stawiać na jakość i interesować się tym co najlepsze są tłumy, jakie zbierają się na targach i kiermaszach przedświątecznych.


Wiceminister rolnictwa zwraca uwagę na to, że nasi krajowi producenci często używają produktów zagranicznych nie wiedząc do końca, jak dobre są polskie wyroby. Otwarcie przyznaje, że trzeba postawić na promocję naszych rodzimych wędlin nawet za granicą. Szczególnie teraz, gdy umowa ułatwiająca handel miedzy krajami Unii Europejskiej a Kanadą, może otworzyć nowy rynek zbytu.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!