Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Skrzynia metalowa do kapusty
2012-11-28 -
Kombajn do marchwi GK II S DEWULF
2020-10-05 -
Zgrabiarka SIP STAR 600|20 T
2020-07-23 -
Automaty paszowe rurowe
2013-10-30 -
Rama do kolca wraz z kolcem
2015-07-02 -
AGREGAT UPRAWOWY ARES
2014-11-07
Program Owoce i warzywa w szkole w roku szkolnym 2015/2016
W dniu 1 września zaczyna się kolejny rok szkolny, a wraz z nim z wakacji do szkół wraca program Owoce i warzywa w szkole, którego celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci.
Owoce i warzywa w szkole
W programie mogą wziąć udział dzieci ze szkół podstawowych objęte edukacją wczesnoszkolną czyli uczęszczające do tzw. „zerówek” oraz klas I–III. Wg danych MEN w roku szkolnym 2015/2016 jest to przeszło 1,6 mln dzieci i jest to największa grupa docelowa w dotychczasowej historii programu. W ubiegłym roku szkolnym owoce i warzywa trafiły do ok. 1,340 mln dzieci z ok. ok. 11,3 tys. szkół, tj. ok. 96% dzieci z grupy docelowej.
Do uczestnictwa w programie w I semestrze roku szkolnego 2015/2016 zgłosiło się ok. 11,4 tys. szkół podstawowych.
Zgłoszone szkoły podstawowe aby mogły uczestniczyć w programie muszą zawrzeć umowę na bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw z jednym z zatwierdzonych dostawców.
Dostawcy zobowiązani są do zawarcia umów ze szkołami podstawowymi i dostarczenia ich kopii do OT ARR w terminie do 10 września 2015 r. W tym samym terminie zgłaszają się do programu szkoły, które samodzielnie będą organizowały dostawy owoców i warzyw i wnioskowały o pomoc. W roku szkolnym 2015/2016 dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września 2015 r. dzięki czemu dzieci będą mogły skorzystać z dostępności sezonowych owoców i warzyw.
Dzieci uczestniczące w programie otrzymują przez 10 tygodni w semestrze, co najmniej dwa razy w tygodniu, różnorodne porcje owocowo-warzywne. Do dzieci trafiają zarówno świeże owoce (jabłka, gruszki, borówka amerykańska, truskawki) i warzywa (marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorki, kalarepka), jak i soki owocowe i warzywne.
Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Szkoły podstawowe uczestniczące w programie co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze działania to warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów itp.
Program finansowany jest z budżetu UE (88%) i budżetu krajowego (12%). W UE budżet programu wynosi 150 mln EUR na rok szkolny. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE, na rok szkolny 2015/2016 otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie co do wielkości środki na realizację programu w UE. Łączny budżet programu wynosi w Polsce ok. 20,5 mln EUR (ok. 87,8 mln PLN).
