| Autor: kkj6

Spadek cen mięsa

W związku z mniejszym popytem na mięso, ceny za drób, wieprzowinę oraz wołowinę w ostatnim tygodniu kwietnia tego roku zmniejszyły się o blisko 0,5 procenta. Niemniej jednak hodowcy indyków dostali o 1,2 procenta więcej.

Spadek cen mięsa

W okresie od 18-24 kwietnia tego roku kilogram żywca wieprzowego w punktach skupu średnio można było otrzymać 4,54 złotego. To o prawie 5 procent więcej niż przed miesiącem oraz o 28 procent więcej w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego.


Niemniej jednak, pod kątem regionu najmniej płacono za trzodę chlewną w województwach: dolnośląskim, lubuskim, opolskim, wielkopolskim, a także zachodniopomorskim, bo jedynie 4,51 złotego za kilogram.


Z kolei w województwie łódzkim, mazowieckim oraz podlaskim otrzymali najwięcej, bo 4,66 złotego za kilogram.


W omawianym okresie, kilogram żywca wołowego oscylował na poziomie 5,45 złotego w stosunku do 5,47 złotego za kilogram miesiąc wcześniej. W odniesieniu do roku poprzedniego, w ujęciu rocznym to zwyżka rzędu 23 procent.


Jeśli chodzi o brojlery to przeciętna ich cena wynosiła 3,92 złote za kilogram, a w przypadku indyków – 5,60 złotego za kilogram. Biorąc pod uwagę notowania z ubiegłego miesiąca to ceny za kurczęta wzrosły o blisko 3 procent, a indyków o 8 procent. W odniesieniu do roku zeszłego to w punkcie skupu można było otrzymać adekwatnie o 27 procent i 29 procent więcej.



Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!