| Autor: redakcja4

Zakończył się VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2012

W ostatnich dniach odbywał się VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Od 9 sierpnia 120 wystawców zaprezentowało swoje wyroby na Starym Rynku w Poznaniu.

Zakończył się VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2012
Pierwszego dnia, w czwartek, jako pierwsze odbyło się zebranie producentów z restauratorami na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego. Tematem spotkania było: Jak nawiązać i skutecznie prowadzić lokalną współpracę restaurator – producent. Z warsztatów jakie zostały przewidziane z okazji festiwalu, jako pierwsze odbyły się: Letnie warsztaty kulinarne w restauracji SPOT „Dary lasu”. Podczas ich trwania wykorzystywano regionalne produkty z Wielkopolski. Popołudniu miały także miejsce pierwsze Laboratoria smaku w ramach VI OFDS pt: hiszpańskie wina i oliwy.
 


Piątkowy dzień bogaty był w pokazy kulinarne szefów kuchni. Na scenie Grzegorz Łapanowski zaprezentował przysmaki jakie można zrobić z udziałem ziół. Ponadto w restauracji SPOT miały miejsce warsztaty dotyczące grillowania „Jakubiak na grillu”, podczas których Tomasz Jakubiak opowiadał o sztuce grillowania, jak dobierać odpowiednie mięso, sałatki oraz sosy. Pod wieczór ogłoszono wyniki konkursu cukierniczego ,,Drożdżowe”, na najlepsze wypieki. Tego dnia nie zabrakło również Laboratoriów Smaku pt: węgierskie wędliny i pikle, oraz degustacji pt: Wieczór alkoholi z duszą. W piątek w restauracji Toga miała miejsce kolacja degustacyjna prezentująca techniki przyrządzania potraw sous-vide. Inne wydarzenie, Live show: Kuchnia dla Dragona odbyło się na dziedzińcu tegoż klubu. Na zakończenie drugiego dnia wystąpiły zespoły takie jak Flou oraz Kapela z Orliczka.
 
W sobotę odbyło się wiele ciekawych pokazów kulinarnych na scenie. Dalszą część miały warsztaty „Jakubiak na grillu”. W restauracji Toga natomiast odbyły się inne warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim zatytułowane Wielkopolska Wieprzowina Złotnicka. Sobota była dniem ogłoszenia wyników konkursu ,,Polska Nalewka Roku 2012”. Na zakończenie oprócz występu Kapeli z Orliczka zagrał Melody Lovers.
 

Ostatniego dnia, w Niedzielę, będącą jednocześnie Dniem z Powiatem Poznańskim oprócz pokazów i konkursów ogłoszono wyniki plebiscytu „Najpopularniejszy wójt i burmistrz". Na scenie Maryla Musidłowska prezentowała swoje kulinarne umiejętności. Również na starym rynku, odbyła się degustacja orzeźwiających napoi owocowych. Swoje Rozwiązanie miał konkurs zatytułowany: Szare Kluchy. W niedzielę odbyły się ostatnie tegoroczne Laboratoria smaku w ramach VI OFDS, nosiły one tytuł: wina i potrawy - podstawy parowania. W niedzielę miejsce miał lunch degustacyjny kuchni fusion i śródziemnomorskiej, w restauracji Fusion w hotelu Sheraton. Tego dnia wystąpił zespół ,,Dzieci Papy z Owińska”. Na zakończenie gośćmi jacy zaprezentowali się na scenie byli The Spirit Brass Quintet, Face to Face oraz Wolna Sobota.


Tagi:
źródło: