Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Rozdrabniacz łęcin 4LKB370 BASELIER
2020-10-02 -
Kosiarka ATV
2015-07-07 -
Wał korbowy Ursus C-330
2011-01-20 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 685|6 HS
2019-12-19 -
Ładowarka teleskopowa JCB 536-70 AGRI
2020-05-22 -
PRZYCZEPA UNIA GROUP
2014-11-07
Ze studentami na temat WPR
Dnia 27 maja 2013 r. w siedzibie ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi gościli studenci Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Młodzież wzięła udział w warsztatach dotyczących teoretycznych i praktycznych aspektów tworzenia Wspólnej Polityki Rolnej.
Ze studentami kształcącymi się na specjalności polityka i gospodarka żywnościowa spotkała się podsekretarz stanu Zofia Szalczyk, która przywitała gości w imieniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz omówiła wyniki kompromisu budżetowego i marcowego porozumienia ministrów rolnictwa UE w sprawie reformy WPR.
Spotkanie miało na celu zapoznanie studentów z procesem stanowienia Wspólnej Polityki Rolnej oraz praktycznymi aspektami procesu decyzyjnego UE po wejściu w życie Traktatu z Lizbony na przykładzie aktualnie trwających negocjacji WPR na lata 2014-2020.
Ważną i ciekawą częścią spotkania były praktyczne warsztaty z zakresu negocjacji i funkcjonowania Rady UE, czyli symulacja posiedzenia Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa. Studentom przydzielone zostały role poszczególnych państw członkowskich – prowadzili oni negocjacje propozycji legislacyjnej KE dotyczącej nowego systemu płatności bezpośrednich.
Na zakończenie studenci mieli okazję podzielić się swoimi spostrzeżeniami i wątpliwościami podczas dyskusji podsumowującej symulację obrad.
Była to już kolejna edycja warsztatów – w listopadzie do ministerstwa na podobne spotkanie przyjechała grupa z innego rocznika. Projekt zyskał tak dużą aprobatę, że postanowiono zrealizować ćwiczenia dla kolejnych uczestników. Jak podkreślali wykładowcy Katedry Makroekonomii i Gospodarki Żywnościowej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, tego typu warsztaty są niezwykle cenne, gdyż umożliwiają młodym ekonomistom, wkraczającym na rynek pracy, rozmowę z praktykami i wzbogacają teoretyczną wiedzę, pokazując w nowym świetle rolę sektora rolno-spożywczego w rzeczywistości gospodarczej Europy.