W okresie styczeń–listopad 2024 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była wyższa o 7% niż przed rokiem i wyniosła blisko 10 mld EUR. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy produktów miały nadal największy udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.
Największe przychody w grupie produktów mięsnych wynoszące 51% udziału generowała sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego. W okresie styczeń–listopad 2024 r. z Polski wywieziono blisko 2,1 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego, czyli więcej o 8% niż w analogicznym okresie 2023 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 9% r/r do 5,1 mld EUR. Jednocześnie do Polski sprowadzono 178 tys. ton drobiu, a zatem mniej o 9% niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w okresie jedenastu miesięcy 2024 r. zwiększył się o 3% do 492 tys. ton, a przychody – o 7% do 2,5 mld EUR. Większy niż przed rokiem o 8% był również import asortymentu wołowego i cielęcego, którego wolumen wyniósł 69 tys. ton, a wydatki z tego tytułu zwiększyły się o 13% do 325 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wywieziono 588 tys. ton, a zatem więcej o 9% niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła blisko 1,9 mld EUR – o 6% więcej r/r. Od stycznia do końca listopada 2024 r. do Polski sprowadzono 882 tys. ton produktów wieprzowych, czyli więcej o 3% niż przed rokiem za 2,6 mld EUR. Wartość sprowadzonych produktów wieprzowych była o 2% większa niż w tym samym okresie 2023 r.
Około 490 mln EU wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu