| Autor: redakcja3

15 października Światowym Dniem Mycia Rąk

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, że aż 69% zakażeń przewodu pokarmowego jest skutkiem przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce oraz powierzchnie.

15 października Światowym Dniem Mycia Rąk
Według wstępnych meldunków epidemiologicznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH w 2012 r. w Polsce zanotowano prawie 40 tysięcy przypadków wirusowych i ponad 10 000 przypadków bakteryjnych zakażeń jelitowych, w tym:
  • 8 444 przypadki zakażeń pałeczkami Salmonella,
  • 537 przypadków zakażeń chorobotwórczymi pałeczkami E. coli,
  • 23 692 przypadki zakażeń rotawirusami i
  • 1 475 zakażeń norowirusami.
- Bakterie i wirusy czają się wszędzie, a szczególnie chętnie: na klawiaturach komputerów i bankomatów, telefonach komórkowych, klamkach, rączkach wózków sklepowych. – podkreśla dr Aleksandra Zasada z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH. Przez kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami może my na rękach przenieść między innymi: rotawirusy i norowirusy oraz pałeczki Salmonella, Shigella, patogenne Escherichia coli odpowiedzialne za biegunki, gronkowca złocistego, powodującego ropne zakażenia skóry i zatruci a pokarmowe, jaja tasiemca, owsiki, a także liczne wirusy odpowiedzialne za przeziębienia oraz wirusy grypy. Tymczasem mycie rąk wodą z mydłem przez minimum 30 sekund jest najprostszym, najskuteczniejszym, a jednocześnie najtańszym sposobem zapobiegania z akażeniom przewodu pokarmowego powodu jącym biegunki oraz wielu chorobom układu oddechowego. Według danych WHO, mycie rąk może zmniejszyć prawie o połowę liczbę chorób biegunkowych i o blisko 30% liczbę zakażeń dróg oddechowych.
 
Kiedy należy myć ręce?
 
Dr Jolanta Szych z Zakładu Bakteriologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny radzi: - Ręce należy u myć zawsze po powrocie z dworu do domu, po skorzystaniu z toalety i zmianie pieluchy dziecku lub osobie  chorej, po zabawie ze zwierzętami domowymi a także przed jedzeniem oraz zarówno przed jak i po kontakcie z żywnością, zwłaszcza surowym mięsem i jajami. Należy je myć ciepłą wodą z mydłem przez minimum 30 sekund nie zapominając o wierzchach dłoni, nadgarstkach oraz o przestrzeniach między palcami. Po umyciu ręce należy osuszyć, najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika -.
 
Wirusy i bakterie potrafią przeżyć na rękach i powierzchniach nawet przez kilkadziesiąt dni, dlatego nie można liczyć na to, że nie przeżyją, gdyż środowisko jest dla nich nieprzyjazne. Często uważamy, że grypą i innymi wirusami atakującymi układ oddechowy za każamy się tylko, gdy ktoś na nas kichnie. Nic bardziej błędnego - wirusy również mogą się przenosić na naszych rękach – gdy wytrzemy nos chusteczką, wirusy z naszych rąk roznosimy dotykając klamek czy podając komuś rękę. A wystarczy umyć ręce, by przestać je rozprzestrzeniać.

Zachowywanie podstawowych zasad higieny jest szczególnie ważne wśród rodziców małych dzieci. W grupie dzieci do 5. roku życia przebieg zakaże nia przewodu pokarmowego może być bardzo ciężki, szacuje się że każdego roku na świecie z powodu biegunek umiera 3,5 do 4 mln dzieci w tej grupie wiekowej.  Drugą grupą ryzyka są osoby w podeszłym wieku (powyżej 65. roku życia) i o obniżonej odporności.

Jak prawidłowo myć ręce?
  • Należy zwilżyć dłonie pod bieżącą wodą, a następnie obficie je namydlić
  • Ręce należy myć bardzo dokładnie, nie zapominając o nadgarstkach, opuszkach palców, wierzchnich częściach dłoni i o kciuku, pocierając je energicznie przez co najmniej dwadzieścia sekund.
  • Ręce należy obficie i starannie spłukać ciepłą wodą a następnie wysuszyć je, najlepiej papierowym ręcznikiem


Tagi:
źródło: