Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Nawóz Actipol EDTA Cu-15
2014-01-07 -
Wóz paszowy EUROMILK RINO FX
2020-08-06 -
Kapusta czerwona
2021-11-26 -
Siewnik poplonu Vega
2016-05-09
Grecja – Spadek importu
Mniejsza liczba turystów, a także kryzys w Grecji były powodem zmniejszenia się importu mięsa wołowego.

Niestety klimat w Grecji oraz ukształtowanie terenu nie sprzyja hodowli bydła. Dlatego też, od roku 2006 zaobserwowano regularny spadek produkcji wołowiny. Z kolei od tego czasu zwiększa się import tego mięsa z innych krajów Unii Europejskiej. W związku z tym w okresie od stycznia do sierpnia tego roku łącznie zostało zaimportowanych 76,7 tysiąca ton mrożonej, a także świeżej wołowiny. Jest to o blisko 4,5 procenta mniej niż w tym samym czasie roku zeszłego.
Niemniej jednak w dalszym ciągu najwięcej mięsa wołowego jest dostarczanego z Francji mimo blisko 7 procentowego spadku dostaw, bo do 41,9 tysiąca ton. Import mięsa z Niemiec jest nadal na tym samym poziomie, czyli 10,7 tysiąca ton. Z kolei w przypadku Holandii oraz Włoch dostawy wzrosły o około 12 procent do 9,7 tysiąca ton oraz odpowiednio 7,8 tysiąca ton.
Zaledwie w 32 procentach Grecja jest samowystarczalna w mięso wołowe. W zeszłym roku produkcja wołowiny w tym kraju wyniosła 56,6 tysiąca ton. Jednakże według prognoz produkcja tego mięsa do roku 2014 może obniżyć się o następne 2,4 procenta, czyli do 55,2 tysiąca ton.
