Informacja o wartości odżywczej na opakowaniach produktów spożywczych

Komisja Europejska proponuje wprowadzić rozporządzenie dotyczące umieszczania informacji na opakowaniach na temat wartości odżywczych artykułów.

 

Według uzgodnień ministrów, ten akt prawny przewiduje obowiązkową informację na temat wartości odżywczych towarów jak kaloryczność, zawartość tłuszczu wraz z uwzględnieniem tłuszczy nasyconych, białka, węglowodanów, a także soli podanych w 100 mililitrach lub 100 gramach. Także przepisy mówiące o zawartości alergenów zostaną zaostrzone.

 

Poprzez zaproponowanie takiego rozporządzenia Komisja Europejska "w czytelny i przystępny sposób chce zapewnić konsumentom istotne i potrzebne im informacje, umożliwiające dokonywanie świadomych zakupów".

 

Właśnie jednym ze sposobów na walkę z otyłością w Unii Europejskiej jest zamieszczenie informacji o wartości energetycznej na produkcie. Do tego czasu producenci takich artykułów o oznaczeniach „odchudzające” czy „zdrowotne” musieli umieszczać te dane na etykiecie. Pozostała część robiła to dobrowolnie i w sposób niezwykle dowolny.

 

Niemniej jednak, obowiązek umieszczania informacji tego rodzaju nie będzie dotyczył takich produktów jak: piwo, wino, miody pitne oraz alkoholi spirytusowych, a także żywności niepakowanej.

 

Z kolei kraje członkowskie Wspólnoty mogą wprowadzić dodatkowe rozwiązania, ale muszą one być zgodne z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej.



Tagi: