Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Rolnictwo w Unii Europejskiej może ograniczyć emisję gazów cieplarnianych
Projekt dokumentów Komisji Europejskiej dotyczących przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną podaje, że rolnictwo z całej Unii Europejskiej jest w stanie ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery od 42 do nawet 49 procent w porównaniu do ilości emisji gazów cieplarnianych z lat 90. XX wieku.

Te optymistyczne prognozy mają znaleźć się w dokumencie o nazwie "Mapa drogowa dojścia do gospodarki niskowęglowej do 2050 roku", który prawdopodobnie ukaże się w tym miesiącu. Jednak osiągnięcie takiego wyniku wcale nie będzie łatwe, gdyż według szacunków Unia jest w stanie do 2020 roku ograniczyć emisję o 25 procent, czyli o 5 procent więcej niż na początku zakładano. Taki wynik osiągniemy tylko w przypadku kiedy nasza wydajność energetyczna poprawi się w UE o 20 procent do 2020 roku, a o 80 procent do 2050 roku.
Rolnictwo w Europie już w ostatnich latach znacznie ograniczyło emisję gazów. Aktualnie można zmniejszyć emisję przez np. zminimalizowanie zużycia nawozów, rozwój biogazowni, poprawę gospodarowania obornikiem, lepszą jakość pasz i poprawienie produktywności w sektorze wytwórczości zwierzęcej.
Dużym problemem w dalszym ciągu jest marnotrawstwo żywności. Dlatego planuje się zmianę modelu konsumpcji. Unia będzie próbowała nakłonić do spożywania produktów mniej przetworzonych.
