| Autor: redakcja1

Urugwaj – Mniejszy eksport owczego mięsa

Jak wykazują dane w minionym sezonie z Urugwaju zostało wysłane blisko 12 tysięcy ton owczego mięsa, czyli o niemal 45 procent mniej niż sezon wcześniej.

Urugwaj – Mniejszy eksport owczego mięsa

Taki stan rzeczy to efekt zmniejszonej o 35 procent ilości ubojów tych zwierząt wobec sezonu 2009/2010.

W związku z tym, że światowe ceny owczego mięsa zwiększyły się, tak samo jak i wartość urugwajskiej waluty oraz mniejsze pogłowie owiec sprawiły, że przeciętne ceny wywozu tego mięsa wzrosły o niemal 72 procent osiągając poziom 6474 dolarów za tonę.

Głównym importerem urugwajskiego mięsa była Brazylia, która zwiększyła swoje zapotrzebowanie o 6 procent, czyli do 5,7 tysiąca ton. W ten sposób udział Brazylii w całym handlu omawianego kraju wynosi 48 procent.


Z kolei eksport tego gatunku mięsa do państw członkowskich Unii Europejskiej zmniejszyły się o 15 procent, dając wolumen o wielkości 2,7 tysiąca ton. Natomiast udział Wspólnoty w handlu wyniósł 22 procent.



Tagi:
źródło: