Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
WÓZEK ROLNICZY MARIO 2
2020-02-20 -
Łącznik do lamp ostrzegawczych
2011-12-13 -
KOSIARKA seria 200
2012-01-05 -
Landini Mistral - ciągnik sadowniczy
2011-09-29
Urugwaj – Mniejszy eksport owczego mięsa
Jak wykazują dane w minionym sezonie z Urugwaju zostało wysłane blisko 12 tysięcy ton owczego mięsa, czyli o niemal 45 procent mniej niż sezon wcześniej.
Taki stan rzeczy to efekt zmniejszonej o 35 procent ilości ubojów tych zwierząt wobec sezonu 2009/2010.
W związku z tym, że światowe ceny
owczego mięsa zwiększyły się, tak samo jak i wartość
urugwajskiej waluty oraz mniejsze pogłowie owiec sprawiły, że
przeciętne ceny wywozu tego mięsa wzrosły o niemal 72 procent
osiągając poziom 6474 dolarów za tonę.
Głównym importerem urugwajskiego mięsa była Brazylia, która zwiększyła swoje zapotrzebowanie o 6 procent, czyli do 5,7 tysiąca ton. W ten sposób udział Brazylii w całym handlu omawianego kraju wynosi 48 procent.
Z kolei eksport tego gatunku mięsa do państw członkowskich Unii Europejskiej zmniejszyły się o 15 procent, dając wolumen o wielkości 2,7 tysiąca ton. Natomiast udział Wspólnoty w handlu wyniósł 22 procent.