Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Urugwaj – Mniejszy eksport owczego mięsa
Jak wykazują dane w minionym sezonie z Urugwaju zostało wysłane blisko 12 tysięcy ton owczego mięsa, czyli o niemal 45 procent mniej niż sezon wcześniej.

Taki stan rzeczy to efekt zmniejszonej o 35 procent ilości ubojów tych zwierząt wobec sezonu 2009/2010.
W związku z tym, że światowe ceny
owczego mięsa zwiększyły się, tak samo jak i wartość
urugwajskiej waluty oraz mniejsze pogłowie owiec sprawiły, że
przeciętne ceny wywozu tego mięsa wzrosły o niemal 72 procent
osiągając poziom 6474 dolarów za tonę.
Głównym importerem urugwajskiego mięsa była Brazylia, która zwiększyła swoje zapotrzebowanie o 6 procent, czyli do 5,7 tysiąca ton. W ten sposób udział Brazylii w całym handlu omawianego kraju wynosi 48 procent.
Z kolei eksport tego gatunku mięsa do państw członkowskich Unii Europejskiej zmniejszyły się o 15 procent, dając wolumen o wielkości 2,7 tysiąca ton. Natomiast udział Wspólnoty w handlu wyniósł 22 procent.
