| Autor: kkj6

Wielka Brytania – Sieci handlowe oraz drobiarze muszą zmniejszyć liczbę zakażeń o 10 %

Blisko 2/3 drobiu sprzedawanego w Wielkiej Brytanii jest zarażonych bakteriami z rodzaju Campylobacter.

Wielka Brytania – Sieci handlowe oraz drobiarze muszą zmniejszyć liczbę zakażeń o 10 %


Niestety z tego powodu odnotowuje się powyżej 300 tysięcy zachorowań oraz blisko stu zgonów. W związku z tym Brytyjska Agencja Standaryzacji Żywności nakazała drobiarzom oraz największym sieciom handlowym zmniejszenie liczby zakażeń o 10 procent.


Niemniej jednak do zakażenia najczęściej dochodzi poprzez skonsumowanie niedogotowanego czy niedopieczonego mięsa drobiowego. Według producentów drobiu taki cel mogą oni zrealizować w przeciągu czterech lat.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!