| Autor: redakcja6

Włochy zmagają się z fałszerstwami żywności

Według najnowszego raportu, w 2011 roku we Włoszech sfałszowano 24 tysiące ton produktów żywnościowych.

Włochy zmagają się z fałszerstwami żywności

Wyprodukowana nielegalnie żywność okazała się niebezpieczna dla zdrowia. Oszustwa szacuje się na 850 mln euro.

Zdaniem włoskich specjalistów, najczęściej podrabiane są najbardziej typowe specjały regionalne i produkty narodowe, chronione certyfikatami

Coraz częściej dochodzi do fałszowania mozzarelli, która według tradycyjnych receptur powinna być produkowana z mleka bawolic wyłącznie w regionie Kampania na południu Włoszech. Tymczasem okazuje się, że ser ten jest wytwarzany z mleka krowiego w różnych zakątkach kraju.

Również parmezan jest podrabiany na szeroką skalę. Na włoskich półkach sklepowych sprzedawana jest szynka parmeńska sprowadzana zza granicy. Dotyczy to także owoców morza, przywożonych z Azji oraz pomidorów. Niedawno wykryto również proceder podrabiania trufli. Zwykłe grzyby sprowadzane z północnej Afryki nasączano olejkami o zapachu trufli. Produkty te eksportowano do kilku państw świata.

W związku z tak licznymi oszustwami na rynku produktów żywnościowych, zwrócono uwagę na konieczność wprowadzenia na etykietach żywności szczegółowych informacji o miejscu jej pochodzenia. Dzięki temu importowany do Włoch produkt nie będzie mógł zostać sprzedawany w tym kraju jako „made in Italy”.



Tagi:
źródło: