thumbnail
Dodane: 21 wrzesień 2011 Aktualizowano 10 sierpień 2022

Mocznik 46%

Formuła chemiczna: CO(NH2)2


Składniki aktywne:


Zawiera ok. 46% azotu, w tym 100% w formie amidowej (NH2).

Forma amidowa ulega w glebie rozkładowi, najpierw do formy amonowej, a później również do saletrzanej. Jest formą wolniej działającą, polecaną do wiosennego (osłonowego) nawożenia roślin. Im gleba o wyższej kulturze oraz im wyższa temperatura gleby, tym mocznik działa szybciej.

Jest nawozem uniwersalnym. Powoduje najmniejsze zasolenie gleby, 2-4 -krotnie mniejsze jak pozostałe nawozy azotowe. Wpływa pozytywnie na mniejszą akumulację azotanów w roślinie.


Parametry jakościowe:

Zaw. azotu (N) całk.

min. 46%

Woda:

max 0,4%

Biuret:

max 1,2%

Alkaliczność mocznika:

0,3%

pH r-ru wodnego (100 g/l)

9,5 (20oC)


Granulacja:

Przesiew przez sito o wymiarze boku oczek kwadratowych:

1 – 4 mm:

min. 95%

< 1 mm:

max 5%

< 0,5 mm:

max 2%

Opakowania:

· worki polietylenowe zgrzewane o poj. a’50kg, paletyzowane

· Big-Bagi o poj. a’500kg

· może być również transportowany luzem