Łagodzenie skutków epidemii COVID-19 w sektorze przetwórstwa rybnego. Od 1 września rusza nabór wniosków

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła drugi z trzech planowanych naborów wniosków o wsparcie dla zakładów przetwórstwa rybnego. Odbędzie się on w terminie od 1 do 7 września 2020 r. Pomoc wypłacana jest ze środków Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” i ma na celu rekompensatę strat gospodarczych wynikających z epidemii COVID-19.

Łagodzenie skutków epidemii COVID-19 w sektorze przetwórstwa rybnego. Od 1 września rusza nabór wniosków
W tym naborze, o pomoc która jest realizowana w ramach działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury”, mogą ubiegać się zakłady przetwórstwa rybnego, działające jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwa, które roczny przychód netto z tytułu sprzedaży produktów rybołówstwa lub akwakultury uzyskany z wykonywania działalności gospodarczej związanej z działalnością PKD 10.20.Z. Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków będą potwierdzały w formie oświadczenia i dokumentów księgowych.
 
Pomoc finansową przyznaje się w formie wypłaty premii – określonej w umowie o dofinansowanie, na realizację operacji w zakresie wsparcia kapitału obrotowego – w wysokości 5 proc. rocznego przychodu netto.

Wnioski o dofinansowanie przyjmują oddziały regionalne ARiMR. Można je składać osobiście lub rejestrowaną przesyłką pocztową.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!