Nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4 "Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury"

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury” w ramach Priorytetu 5. Wspieranie obrotu i przetwarzania, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”.

Nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4
Nabór ma na celu łagodzenie skutków gospodarczych epidemii COVID-19 dla branży przetwórstwa rybnego.

Na co można składać wnioski

Wnioski o dofinansowanie można składać na realizację operacji w zakresie wsparcia kapitału obrotowego, o którym mowa w art. 69 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 508/2014 w ramach działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury”. Pomoc finansową przyznaje się zgodnie z następującym wzorem:

R= O x N
gdzie:
R – oznacza kwotę wsparcia kapitału obrotowego,
O – oznacza roczny przychód netto zakładu przetwórstwa produktów rybnych z tytułu sprzedaży produktów rybołówstwa lub akwakultury uzyskany z wykonywania działalności gospodarczej związanej z działalnością PKD 10.20.Z. Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków,
N – oznacza współczynnik wsparcia kapitału obrotowego wynoszący 5%.

Roczny przychód netto, w ramach tego naboru, ustala się na podstawie dokumentów księgowych, biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną z lat 2016–2018; w przypadku zakładów przetwórstwa produktów rybnych, które rozpoczęły działalność później niż w 2016 r., bierze się pod uwagę średnią arytmetyczną z okresu prowadzenia działalności gospodarczej, biorąc pod uwagę pełne lata.

Kto może składać wnioski

Zakłady przetwórstwa produktów rybnych, będące mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem w rozumieniu zalecenia 2003/361/WE.

Kiedy można złożyć wniosek

Wniosek o dofinansowanie dotyczący tego naboru można złożyć w terminie od dnia 1 września 2020 r. do dnia 7 września 2020 r. włącznie.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: