Nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4 "Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury"

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury” w ramach Priorytetu 5. Wspieranie obrotu i przetwarzania, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”.

Nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4
Nabór ma na celu łagodzenie skutków gospodarczych epidemii COVID-19 dla zakładów przetwórstwa produktów rybnych, które w procesie przetwórstwa wykorzystują surowiec pochodzący z połowów w Morzu Bałtyckim w ilości powyżej 75% wielkości produkcji.

Na co można składać wnioski


Wnioski o dofinansowanie można składać na realizację operacji w zakresie wsparcia kapitału obrotowego, o którym mowa w art. 69 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 508/2014  w ramach działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury”.

 
Pomoc finansową przyznaje się zgodnie z następującym wzorem:
 
R= O x N
gdzie:
R – oznacza kwotę wsparcia kapitału obrotowego,
O – oznacza roczny przychód netto zakładu przetwórstwa produktów rybnych z tytułu sprzedaży produktów rybołówstwa lub akwakultury uzyskany z wykonywania działalności gospodarczej związanej z działalnością PKD 10.20.Z. Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków,
N – oznacza współczynnik wsparcia kapitału obrotowego wynoszący 5%.
 
Roczny przychód netto ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających wypełnienie obowiązku statystycznego określonego w przepisach o statystyce publicznej w zakresie formularzy  statystycznych RRW-20 – sprawozdanie o wynikach ekonomicznych zakładu przetwórstwa rybnego biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną z lat 2016-2018.

W przypadku zakładów przetwórstwa produktów rybnych, które nie złożyły formularzy statystycznych RRW-20, roczny przychód netto ustala się na podstawie dokumentów księgowych, biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną z lat 2016–2018; w przypadku zakładów przetwórstwa produktów rybnych, które rozpoczęły działalność później niż w 2016 r., bierze się pod uwagę średnią arytmetyczną z okresu prowadzenia działalności gospodarczej, biorąc pod uwagę pełne lata.

Wnioskodawcy, którzy ubiegali się o pomoc w ramach działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury” w zakresie jednego z wcześniej przeprowadzonych naborów wniosków o dofinansowanie mających na celu łagodzenie skutków gospodarczych epidemii COVID-19 i dostarczyli już do ARiMR dokumenty, o których mowa powyżej, nie mają obowiązku przedstawiania ich ponownie w ramach tego naboru wniosków o dofinansowanie. Powinni jedynie wskazać te dokumenty i przedstawić prośbę o ich wykorzystanie do oceny, w ramach obecnie składanego wniosku.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: