| Autor: mikolaj

Przechowalnictwo buraków cukrowych w pryzmach

Termin zbioru buraka jest jednym z czynników wpływających na wartość technologiczną korzeni - zaznaczają eksperci Krajowej Spółki Cukrowej.

Przechowalnictwo buraków cukrowych w pryzmach
Zdaniem KSC najlepsze parametry można uzyskać, gdy zbiór prowadzony jest po naturalnym zakończeniu wegetacji przez rośliny. Zbiór dojrzałych korzeni gwarantuje bowiem dobre parametry jakościowe tj. najwyższą zawartość cukru i najniższą zawartość szkodliwych melasotworów. Ponadto, dojrzałe technologicznie korzenie lepiej zachowują się w pryzmach przechowalniczych.

Surowiec przeznaczony do przechowalnictwa powinien zatem być:
  • dojrzały technologicznie,
  • zdrowy,
  • prawidłowo ogłowiony,
  • minimalnie zanieczyszczony.

Miejsce składowania korzeni:

  • wolne od drzew i słupów,
  • przy drodze utwardzonej,
  • wyrównane bez zagłębień i wzniesień.

Wymiary pryzm dostosowane do maszyn doczyszczająco-załadowczych:

  • szerokość pryzmy do 7,5 m,
  • wysokość około 2-3 m,
  • szerokość górnej warstwy pryzmy do 2 m, wyrównana i płaska.

Według ekespertów KSC formowanie pryzm należy zakończyć przed nadejściem przymrozków. Buraki przemrożone nie nadają się do przechowalnictwa. Pryzmy buraczane przed przymrozkami i opadami śniegu zabezpieczamy specjalną włókniną, która jest wodoodporna i przepuszcza powietrze. Nie należy stosować okrywania pryzm buraczanych, gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 8C. Przykrycie pryzm zabezpiecza korzenie przed przemrożeniem, wysychaniem, stratami cukru oraz ułatwia doczyszczanie korzeni przy ich odbiorze.

Gospodarze w niezbędne włókniny do przechowalnictwa korzeni mogą zaopatrzyć się w cukrowniach. Prawidłowo użytkowana i przechowywana włóknina może służyć do okrywania pryzm przez kilka sezonów. Poniesione nakłady na zakup włókniny zaprocentują lepszym jakościowo surowcem, a tym samym wyższą ceną.



Tagi:
źródło: