Byczy interes

Dla hodowców bydła podsumowanie roku jest bardzo dobre. Wszystko to dzięki eksportowi naszej wołowiny na turecki rynek.

Byczy interes

 

Zanim polskie mięso podbiło serca Turków, zwierzęta musiały spełnić odpowiednie warunki, aby mogły być sprzedawane w tym kraju. To była dość duża inwestycja, ale jak się szybko okazało - opłacalna.

 

Co prawda tureccy konsumenci wykupują tylko wołowe mięso, jednak większych wymagań nie mają, dlatego też handel z nimi jest dosyć przyjemny.

 

Niemniej jednak, od przyszłego roku sielankowy handel może w szybki sposób stać się nieopłacalny. Wraz z rokiem 2011 importowana z Brazylii czy Urugwaju wołowina znów może trafić na tureckie stoły, a wtedy nasz trud może okazać się niepotrzebny.

 

Co więcej, otóż obecnie za kilogram mięsa wołowego trzeba zapłacić od 5,20 złotych do 6,20 złotych.



Tagi: