| Autor: redakcja1

Skup i cena bydła

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. skupiono 515,9 tys. ton bydła w wadze żywej, tj. o 11,3% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 137,0 tys. ton wołowiny, co daje wzrost o 10,8%.

Skup i cena bydła
Cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,25 zł/kg i była o 4,9% większa niż przed rokiem, natomiast w sierpniu br. była wyższa niż w lipcu 2017 r. o 2,7% do 6,36 zł/kg. Cena skupu młodego bydła wyniosła w sierpniu br. 6,58 zł/kg i była o 3,3% większa niż przed miesiącem.
 
Wzrost cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynął na poprawę relacji cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów. Stosunek ten był korzystniejszy w pierwszych ośmiu miesiącach br. niż w analogicznych miesiącach 2016 r.
 
Według Doroty Pasińskiej z IERiGŻ, utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu września 2017 r., tak jak do tej pory, najniższe ceny skupu notowano w regionie północnym - 5,93 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,61 zł/kg.
 
Ćwierci z krów były najtańsze w regionie centralnym - 11 047 zł/t, a byków w regionie południowym - 13 037 zł/t, natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najwyższe w regionie północnym i wynosiły odpowiednio 13 513 zł/t i 11 675 zł/t.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!