Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Ładowarka teleskopowa GiANT 4548 TENDO HD
2013-01-09 -
Prasa belująca Z562 – stałokomorowa
2016-01-08 -
CIĄGNIKI Seria 5 D Keyline
2020-02-13 -
Hale rolnicze Typ DELTA I/I+
2020-05-05
Posiedzenie PDOiR w Chwałowicach
Posiedzenie Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego województwa mazowieckiegoW dniu 06 lipca 2011r. w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach, prowadzonym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, odbyło się posiedzenie

W trakcie obrad dokonano wręczenia
nominacji na członków Zespołu Wojewódzkiego PODiR województwa
mazowieckiego podpisanych przez Dyrektora Centralnego Ośrodka prof. dra hab. Edwarda S. Gacka, Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika i Prezesa Mazowieckiej Izby Rolniczej Wiktora Szmulewicza. Przewodniczącym Zespołu została wybrana Emilia Sekulska – dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Seroczynie, a zastępcami Wojciech Nowacki – kierownik Oddziału IHAR w Jadwisinie, Mirosław Pojmaj – Główny Hodowca Zakładu Hodowli Roślin Danko Oddział w Laskach, Tadeusz Szymańczak -
członek Zarządu Mazowieckiej Izby Rolniczej. Przyjęto i zatwierdzono
Regulamin Zespołu Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa
Odmianowego i Rolniczego oraz ordynacji wyborczej.
Następnie:
- został zaopiniowany plan doświadczeń z roślinami ozimymi jarymi w województwie mazowieckim na 2012 rok,
- ustalono liczbę i lokalizację doświadczeń PODiR oraz CCA ze zbożami ozimymi,
- ustalono dobór odmian do wojewódzkich doświadczeń PODiR ze zbożami ozimymi; tj. przyjęto do doświadczeń:
• 15 odmian jęczmienia ozimego, w tym 6 nowych, wpisanych do KR w 2011r.
• 32 odmiany pszenicy ozimej, w tym 7 nowych, wpisanych do KR w 2011r.
• 20 odmian pszenżyta ozimego, w tym 6 nowych, wpisanych do KR w 2011r.
• 13 odmian żyta ozimego, w tym 3 nowe, wpisane do KR w 2011r..
Na zakończenie posiedzenia (pomimo deszczowej pogody) uczestnicy zwiedzili pola doświadczalne naszego gospodarstwa.
