Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Silosy magazynowe
2014-01-08 -
Agregat do bielenia FA - 100
2013-05-06 -
Widły do kopania ergo FISKARS
2013-02-26 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 70x40 cm
2012-03-26 -
Ciągnik CLAAS XERION 5000 - 4200 Agroland
2020-07-15
Podzielono niewykorzystaną ilość serów w ramach PSA
W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się Rozporządzenie Wykonawcze komisji UE ustalające maksymalną ilość produktu przypadającą na państwo członkowskie i czas składania wniosków o nadzwyczajne dopłaty do prywatnego przechowywania (PSA) niewykorzystanych ilości niektórych serów.

Prywatne przechowywanie serów
Rozporządzeniem delegowanym (UE) 2015/1852 z dnia 15 października 2015 r. wprowadzono tymczasowy nadzwyczajny system dopłat do prywatnego przechowywania niektórych serów oraz ustalono odgórnie stawkę dopłat: 15,57 EUR za tonę przechowywanych produktów w stosunku do stałych kosztów przechowywania oraz 0,40 EUR za tonę magazynowanych produktów i na dzień w porównaniu do przechowywania objętego umową.
Jako że ostatecznym terminem składania wniosków o przyznanie pomocy był 15 stycznia 2016 r., przy czym niewykorzystana ilość serów, które mogą zostać objęte programem PSA wynosi 68,123 tys. ton. W związku z tym zostanie ona udostępniona państwom członkowskim, które zgłosiły chęć dalszego korzystania z systemu dopłat do prywatnego przechowywania oraz ustalono jej podział na poszczególne państwa członkowskie, z uwzględnieniem ilości, o którą państwa członkowskie wnioskowały do dnia 15 stycznia 2016 r., tj. Irlandia, Francja, Włochy, Litwa, Niderlandy, Finlandia, Szwecja i Wielka Brytania.
Jak przypomina FAMMU/FAPA, wnioski o dopłaty można składać od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, ale najpóźniej do dnia 30 września 2016 r. Rozporządzenie Wykonawcze komisji UE nr 2016/225 wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
