| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (04.10.2020)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z indyka o 7,9% do 7614 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8781 zł/t, a najmniej w centralnym – 7000 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (04.10.2020)
Za to o 6% do 8119 zł/t zwiększyły się ceny tuszki indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 10845 zł/t, a najmniej w zachodnim – 8030 zł/t.
 
Także wzrost odnotowano o 0,9% w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 6393 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 6922 zł/t, a najtańsze w południo-wschodnim – 5386 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za filety z piersi indyka, bo o 3,1% do 12671 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 13675 zł/t, a najtaniej w południo-wschodnim – 11428 zł/t.
 
W dniach od 27 września do 4 października 2020 r. doszło do spadku cen wątroby z indyka o 7,8% do 3774 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym – 4450 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 3537 zł/t.
 
Ponadto zmniejszyła się cena tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 2,3% do 4668 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 2% do 3245 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 1,8% do 12015 zł/t, nogi z kurczaka o 4,5% do 5091 zł/t, podudzia z kurczaka o 4% do 4514 zł/t, uda z kurczaka o 3% do 4922 zł/t, podudzia z indyka o 0,8% do 4346 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 4,1% do 2214 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6115
0,0
5081
5592
---
6693
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4668
-2,3
5075
4589
4349
5284
tuszki indyków patroszonych 73%
8119
6,0
10845
---
---
8030
ćwiartki z kurczaka
3245
-2,0
2805
3136
4702
3508
skrzydła z kurczaka
6393
0,9
6922
6142
5386
6651
filety z piersi kurczaka
12015
-1,8
10797
12017
11785
12787
nogi z kurczaka
5091
-4,5
4862
5047
5470
5509
podudzia z kurczaka
4514
-4,0
4481
4459
6096
4700
uda z kurczaka
4922
-3,0
4980
4822
6984
5041
filety z piersi indyka
12671
3,1
11998
12520
11428
13675
skrzydła z indyka
4499
0,0
4368
4560
4376
4696
uda z indyka
7614
7,9
7279
7000
7341
8781
podudzia z indyka
4346
-0,8
4859
4680
3071
3940
wątroby z kurczaka
2214
-4,1
2291
2170
5222
1926
wątroby z indyka
3774
-10,2
4175
4450
3537
---


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!