| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (13.09.2020)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały filety z kurczaka o 1,8% do 12336 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 13021 zł/t, a najmniej w północnym – 11220 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (13.09.2020)
Za to o 1% do 5981 zł/t zwiększyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 6572 zł/t, a najmniej w centralnym – 5762 zł/t.
 
Także wzrost odnotowano o 0,3% w przypadku ćwiartki z kurczaka, za które uzyskiwano 3684 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południo-wschodnim – 3877 zł/t, a najtańsze w północnym – 3391 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 1,7% do 6318 zł/t. Najwięcej było w makroregionie północnym – 6799 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 4976 zł/t.
 
Ponadto zmniejszyła się cena tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,8% do 4957 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% o 4,2% do 8163 zł/t, nogi z kurczaka o 6,8% do 4816 zł/t, podudzia z kurczaka o 1,6% do 5084 zł/t, uda z kurczaka o 0,4% do 5314 zł/t, uda z kurczaka o 0,4% do 5314 zł/t, filety z piersi indyka o 5,9% do 12101 zł/t, skrzydła z indyka o 4,8% do 4357 zł/t, uda z indyka o 2,8% do 6718 zł/t, podudzia z indyka o 2,7% do 4057 zł/t, wątroby z kurczaka o 9,1% do 2232 zł/t, a także wątroby z indyka o 4% do 3881 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
 
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5981
1,0
5571
5762
---
6572
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4957
-3,8
4724
4956
4804
5457
tuszki indyków patroszonych 73%
8163
-4,2
9360
7510
---
8818
ćwiartki z kurczaka
3684
0,3
3391
3726
3877
3669
skrzydła z kurczaka
6318
1,7
6799
6257
4976
6429
filety z piersi kurczaka
12336
1,8
11220
12397
11836
13021
nogi z kurczaka
4816
-6,8
5017
4752
5780
5027
podudzia z kurczaka
5084
-1,6
4790
5077
6348
5285
uda z kurczaka
5314
-0,4
5005
5316
6662
5417
filety z piersi indyka
12101
-5,9
11882
13840
10978
12042
skrzydła z indyka
4357
-4,8
4116
4790
4304
4555
uda z indyka
6718
-2,8
6187
7070
6837
8416
podudzia z indyka
4057
-2,7
3992
4830
3067
4034
wątroby z kurczaka
2232
-9,1
2377
2147
4996
1949
wątroby z indyka
3881
-4,0
3844
4450
---
4237


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!