| Autor: mikolaj

Drugie ognisko ptasiej grypy w Polsce. Stado indyków w Deszcznie w woj. lubuskim

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o potwierdzeniu drugiego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadzie indyków. Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby, znajduje się w gminie Deszczno (powiat gorzowski, województwo lubuskie), w obszarze zapowietrzonym wyznaczonym wokół gospodarstwa, w którym wyznaczono pierwsze ognisko HPAI w tym roku.

Drugie ognisko ptasiej grypy w Polsce. Stado indyków w Deszcznie w woj. lubuskim

Ptasia grypa w Polsce

Badanie laboratoryjne próbek pobranych od ptaków z tego gospodarstwa, zostało wykonane w krajowym laboratorium referencyjnym ds. grypy ptaków w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach.

Służby weterynaryjne wdrażają w ww. gospodarstwie wszystkie procedury zwalczania, przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu.

Wszyscy hodowcy drobiu, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych, że z uwagi na występujące zagrożenie zakażenia drobiu wirusem grypy ptaków ze strony dzikiego ptactwa, powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji, minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:

  • zabezpieczyć budynki, w których utrzymywany jest drób oraz paszę przed dostępem dzikich zwierząt, w tym ptaków;
  • nie karmić i nie poić drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosować w gospodarstwie wyłącznie przeznaczone do tego celu odzież i obuwie ochronne;
  • stosować maty dezynfekcyjne w wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.

Zgodnie z obowiązującym prawem, hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!