Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
ŁADOWARKA TELESKOPOWA JCB 516-40
2020-04-28 -
Pługi zawieszane obracane Kverneland 150 B
2015-01-20 -
WIDŁY DO PALET seria 200
2012-01-05 -
Lusterka do ciągników Massey Ferguson GL0506
2011-12-14 -
Nawigacja równoległa Trimble® CFX-750™
2015-04-02 -
Przyczepa do przewozu zwierząt
2014-02-10
Drugie ognisko ptasiej grypy w Polsce. Stado indyków w Deszcznie w woj. lubuskim
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o potwierdzeniu drugiego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadzie indyków. Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby, znajduje się w gminie Deszczno (powiat gorzowski, województwo lubuskie), w obszarze zapowietrzonym wyznaczonym wokół gospodarstwa, w którym wyznaczono pierwsze ognisko HPAI w tym roku.

Ptasia grypa w Polsce
Badanie laboratoryjne próbek pobranych od ptaków z tego gospodarstwa, zostało wykonane w krajowym laboratorium referencyjnym ds. grypy ptaków w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach.
Służby weterynaryjne wdrażają w ww. gospodarstwie wszystkie procedury zwalczania, przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu.
Wszyscy hodowcy drobiu, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych, że z uwagi na występujące zagrożenie zakażenia drobiu wirusem grypy ptaków ze strony dzikiego ptactwa, powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji, minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:
- zabezpieczyć budynki, w których utrzymywany jest drób oraz paszę przed dostępem dzikich zwierząt, w tym ptaków;
- nie karmić i nie poić drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
- stosować w gospodarstwie wyłącznie przeznaczone do tego celu odzież i obuwie ochronne;
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
Zgodnie z obowiązującym prawem, hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu.
