Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




KRD-IG: Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych...

W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski. Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Obecnie Polska jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który może prowadzić eksport drobiu do Państwa Środka. Dotychczasowa wartość eksportu może rewolucyjnie wzrosnąć – jest to duża szansa dla polskich producentów mięsa drobiowego i długo wyczekiwana wiadomość dla branży. Chińskie służby weterynaryjne poinformowały o otwarciu rynku 28 listopada br.

– Z satysfakcją informujemy o otwarciu rynku chińskiego. Wspólnie ze służbami weterynaryjnymi pracowaliśmy nad tym szczególnie intensywnie w ostatnich miesiącach. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza od dawna uznawała współpracę z Chinami za jeden z priorytetów i jedną z największych szans dla polskiej branży drobiarskiej. Sukces nie byłby możliwy bez wsparcia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz polskich służb dyplomatycznych. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję za to wsparcie. Eksport do Chin to dla polskiego drobiarstwa dopiero początek rozwoju na tym rynku – liczymy na szersze otwarcie i wierzymy, że resort rolnictwa dalej będzie wspierał działania KRD-IG w tym zakresie – mówił Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Chiny są największym i najważniejszym rynkiem dla polskiego mięsa drobiowego. Choć już dziś polskie mięso cieszy się w Azji dużym uznaniem, Polska jako największy producent mięsa drobiowego w UE będzie mogła rozwinąć skrzydła w tym sektorze. Otwarcie Chin na eksport mięsa to pierwszy etap dla dalszej ekspansji polskich produktów, takich jak lotki czy łapki.

Blokada eksportu polskiego drobiu na rynek chiński była wynikiem obecności ognisk grypy ptaków, występującej w większości krajów europejskich i związana była z regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Choć formalne uznanie Polskiza kraj wolny od grypy ptaków miało miejsce w lipcu 2017 r., realne otwarcie niektórych rynków krajów trzecich na nasz drób wymagało kolejnych miesięcy starań. Tym bardziej można mówić o sukcesie wejścia na rynek Państwa Środka. Jeśli w nadchodzącym okresie zimowo-wiosennym nie wystąpi w Polsce ponownie grypa ptaków, już dziś można skupić wysiłki na dopuszczaniu kolejnych zakładów drobiarskich na rynek chiński. Obecnie zaobserwować można zwiększenie eksportu względem ostatniego okresu przed zablokowaniem chińskiego rynku.

Już jesienią 2016 r. w Szanghaju powstało biuro Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, którego działalność miała na celu zacieśnianie współpracy ze stroną chińską i doprowadzenie do otwarcia tamtejszego rynku na polskie mięso drobiowe. Działania KRD-IG, nie tylko w Szanghaju, ale i w Polsce, poprzez organizację licznych spotkań i konferencjiz udziałem zainteresowanych stron, a także podpisanych ze stroną chińską porozumień, w dużym stopniu przyczyniły się do dzisiejszego sukcesu. Znaczenie miała również współfinansowana przez Unię Europejską kampania prowadzona przez KRD-IG, „Europejski drób – w jakości siła”.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Naturalna czy sztuczna?
  • Naturalna czy sztuczna?

    Jak co roku każdy ma w tej kwestii inne zdanie. Jedno jest pewne i niezmienne - tradycją w okresie Świąt Bożego Narodzenia jest dekorowanie domów choinkami. Pytanie tylko – jakie drzewko wybrać.
  • Prognoza cen skupu drobiu do marca 2018 r.
  • Prognoza cen skupu drobiu do marca 2018 r.

    Ceny skupu kurcząt brojlerów w Polsce w okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. utrzymywały się na niskim poziomie.
  • Karp na Wigilijnym stole
  • Karp na Wigilijnym stole

    Jesteśmy w okresie oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Już niedługo usiądziemy z bliskimi przy Wigilijnym stole, na którym zgodnie ze zwyczajem pojawi się dużo różnorodnych potraw,...
  • Produkcja mięsa na użytek własny
  • Produkcja mięsa na użytek własny

    Wielu rolników preferuje do spożycia mięso pochodzące z własnego gospodarstwa. Szczególnie w okresie przedświątecznym nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych.
  • Na globalnym rynku rzepaku nastąpi wzrost zbiorów
  • Na globalnym rynku rzepaku nastąpi wzrost zbiorów

    Ze wstępnych prognoz opublikowanych przez Oil World, Strategie Grains i USDA wynika, że po trzech latach zniżek, w 2017 r. nastąpi zwyżka zbiorów rzepaku w UE-28, ale nie będzie on bardzo...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl